Članak

Milunić i drugi: Mrtva tijela u Zecovima

4. Novembra 2016.17:18
Svjedokinja Tužilaštva BiH je rekla kako je u julu 1992. godine vidjela odvođenje muškaraca, kao i mrtva tijela u selu Zecovi (općina Prijedor).

Mirsada Hopovac je kazala kako je 23. jula 1992. godine u Zecovima bilo “čišćenje muslimana od Srba”, te da je tada vidjela kako se puca i kako gore džamija, pojate i štale.

Ona je izjavila da je bila kod kuće kada su došli vojnici i kada je jedan od njih naredio njenom mužu da ide do Šabanove mesnice. Istakla je da je tada vidjela kako ide veća grupa muškaraca, a iza njih vojnici sa uperenim puškama.

Prisjetila se da joj je rečeno da ide s djecom do kuće Fikrete Hopovac, gdje je zatekla oko 20 žena i djece, i gdje je prespavala.

Narednog dana, kako je ispričala, otišla je kući da skuha ručak i pri povratku u Fikretinu kuću srela je trojicu vojnika, među kojima je bio i “Božo Dujin”. Pojasnila je da je to Boško Grujičić, kojeg je poznavala “otkako se rodila”. U unakrsnom ispitivanju svjedokinja je kazala da su lica tih osoba bila maskirana i da je Božu Dujinog prepoznala po glasu.

Hopovac je rekla da su tražili jednu žensku osobu, te su krenuli za svjedokinjom prema Fikretinoj kući. Navela je da im je jedna žena kazala da su tu osobu koju traže odveli u drugu kuću, i onda su oni otišli. Hopovac je napomenula da ima saznanja je ta žena silovana.

Na upit Odbrana zašto ranije nije spominjala Boška Grujičića, svjedokinja je odgovorila da nema objašnjenja i da je tačno ono što je danas ispričala.

Svjedokinja je rekla da je u Zecovima vidjela i tijela ubijenih, nekih osoba koje je poznavala, te saznala da je na Gradini “sve zaklano, i žene i djeca”. Dodala je i da je vidjela pljačkanje kuća.

“Muž mi je odveden do Poljskog puta i tu ubijen, i pronađen je 2014. godine u Tomašici”, kazala je Hopovac.

Za ubistva, mučenja, seksualno nasilje, uništavanje i oduzimanje imovine stanovnika sela Zecovi u julu 1992. godine, optuženi su Dušan Milunić, Radomir Stojnić, Radovan Četić, Duško Zorić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić, Zdravko Antonić i Rajko Gnjatović.

Prema optužnici, Milunić je bio komandir Rasavačke čete 6. bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Radomir Stojnić komandir Rezervne stanice milicije Rasavci, a Radovan Četić predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i Kriznog štaba za selo Rasavci. Ostali su bili pripadnici Rasavačke čete, milicije te drugih formacija.

Svjedok Predrag Stanković, nekadašnji pripadnik 6. bataljona 43. brigade, izjavio je kako je po povratku u selo Rasavci s ratišta 28. jula 1992. godine saznao da je bilo određenih vojnih operacija i da je bilo ubijanja, paljenja i protjerivanja stanovništva.

Rekao je da je “operaciju provodila 43. brigada” protiv bošnjačkog i hrvatskog stanovništva.

Sjedište njegove čete, kazao je Stanković, bilo je u Mjesnoj zajednici Rasavci. Dodao je da je u Rasovcima bila i policija, na čijem je čelu bio Radomir Stojnić “Grom”, te “tijelo vlasti koje se brinulo o stanovništvu” a koje su “zvali Kriznim štabom” i na njegovom čelu Radovan Četić. Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedok je ipak rekao da pretpostavlja da je Četić bio član tog organa, za koji ne zna kako je funkcionisao.

Suđenje će se nastaviti 18. novembra.

Lamija Grebo