Članak

Dostić: Presuda početkom oktobra

19. Septembra 2016.13:25
Odbrana je u završnoj riječi zatražila da optuženi Krsto Dostić bude oslobođen optužbi za silovanje na području Foče.

Branitelj Milenko Vojo Radović je rekao da Tužilaštvo nije van svake razumne sumnje dokazalo da je optuženi počinio djelo za koje ga optužnica tereti.

Radović je rekao da u optužnici nije naveden precizan datum krivičnog djela čime je po Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, ali i po Krivičnom zakonu BiH, optuženom oduzeto pravo na odbranu u smislu alibija.

Odbrana je istakla da se cijela optužnica svodi na iskaz svjedokinje S-1, čije svjedočenje “nije konzistentno” i koje je imalo više razlika tokom istrage i na suđenju.

Radović je naveo da je S-1 u istrazi 2009. godine rekla da je “dolazio Dostić, poštar plave kose, koji ju je jednom silovao”, a Tužilaštvu je 2014. godine kazala da ju je silovao jednom ili dva puta, dok je na suđenju S-1 izjavila da je optuženi silovao dva ili tri puta.

Odbrana smatra da ne može prihvatiti njeno svjedočenje, jer nije bila u stanju odrediti datum tog događaja, niti je mogla precizirati koliko se puta on desio.

“Zar je moguće da joj je u životu bilo išta drugo bitnije od silovanja pa da nije mogla upamtiti detalje. Žrtvama takve stvari ostanu urezane u sjećanje”, rekao je Radović.

Odbrana je također uporedila iskaze svjedoka S-1 i S-2. Radović je napomenuo da je S-1 nakon silovanja opisala počinitelja svjedokinji S-2, koja joj je rekla da je to Krsto Dostić, a da je S-2 prilikom svjedočenja rekla da je S-1 sama došla i rekla da je silovao optuženi Dostić.

Radović je također skrenuo pozornost da je oštećenoj S-1 za vrijeme svjedočenja predočen album fotografija koji je spremila Odbrana i da ona nije prepoznala optuženog, nego je pokazala na “sasvim drugo lice koje nema veze sa ovim predmetom”.

Tužilaštvo BiH tereti Dostića da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), neutvrđenog dana između aprila i avgusta 1992. godine došao u kuću S-2 u naselju Ljubovići (općina Foča), u kojoj je bila S-1 s djecom, te joj naredio da izađe s njim, a potom je silovao.

Prema optužnici, on ju je uveo u šupu. Nakon što je kazala da je u drugom stanju, on ju je silovao najmanje dva puta i zaprijetio joj da ne smije reći nikome šta se desilo.

Odbrana je također navela da djelo koje je optuženom Dostiću stavljeno na teret nema veze sa ratnim zločinom i da radnja nije učinjena za vrijeme sistematičnog napada. Stoga bi, kako je istakla, djelo trebalo posmatrati kao zločin u sklopu općeg kriminala a ne ratnog zločina.

Presuda će biti izrečena 6. oktobra.

Srđan Kureljušić