Članak

Optuženi u Vojnoj policiji

29. Septembra 2015.00:00
Bivši vojni policajac je potvrdio da mu je optuženi Dragan Glogovac postao kolega u augustu 1992. godine, kada je jedna grupa zarobljenika bila u logoru Kamenica (općina Zavidovići).

This post is also available in: English

“Bila je jedna grupa. Zadnja četvorica što su ostala do kraja su bili u zatvoru u Kamenici. U Domu ‘Franjo Herljević’”, ispričao je Radinko Tripunović, nekadašnji vojni policajac pri Devetom bataljonu Prvog krajiškog korpusa i taktičke grupe “Doboj”.

Zatvorenici su, prema iskazu svjedoka, bili u Kamenici do decembra 1992. godine. On je kazao kako je čuo priče da je osoba koja je čuvala zatvorenike puštala vojnike da uđu u zatvor.

Za optuženog Dragana Glogovca, svjedok je rekao da je “pridodat” vojnoj policiji i izvršavao je zadatke sa ostalim pripadnicima.

Tužilaštvo BiH tereti Dragana Glogovca da je od juna do kraja augusta 1992. godine, zajedno s drugim vojnicima Vojske Republike Srpske (VRS), nanosio tešku fizičku i psihičku bol civilima i ratnim zarobljenicima zatvorenim u podrumu Lovačkog doma “Franjo Herljević” u Kamenici (općina Zavidovići).

Prema optužnici, Glogovac je nogama, gumenom palicom i rukama udarao Ahmedina i Zuhdiju Memčića te Besira Softića, zbog čega su neki od njih ostajali bez svijesti.

U optužnici se navodi da je Glogovac bio pripadnik Vojne policije Devetog bataljona Prvog krajiškog korpusa VRS-a.

U unakrsnom ispitivanju, Tripunović je kazao kako je moguće da je Deveti bataljon formiran krajem jula 1992. godine, a Glogovac priključen početkom augusta.

Suđenje će se nastaviti 22. oktobra.

Lamija Grebo


This post is also available in: English