Članak

Svjedokinja: Krsmanović bio u Lukićevoj grupi

24. Februara 2015.00:00
Oliver Krsmanović bio je u grupi vojnika Milana Lukića koji su bošnjačke civile uveli u kuću Mehe Aljića, rekla je zaštićena svjedokinja VG-115 prilikom svjedočenja u Haškom tribunalu.

This post is also available in: English

Krsmanoviću se sudi za zatvaranje civila u Aljićevu kuću u Višegradu, u kojoj je zapaljeno oko 70 osoba, pretežno žena i djece, a samo je jedna žena uspjela preživjeti.

Zaštićena svjedokinja VG-115 iskaz je dala na suđenju Milanu Lukiću, koji je u Haškom tribunalu osuđen na doživotni zatvor. Dio iskaza VG-115 tužilac Tužilaštva BiH Mirko Lečić pročitao je na suđenju Krsmanoviću, optuženom i za druge zločine počinjene u Višegradu. Svjedokinja se, prema iskazu, sjeća posljednje grupe civila uvedenih u kuću.

“Na posljednju grupu je Milan galamio. To su bile moje komšije, moji dragi prijatelji koji su mi u kuću dolazili”, navodi se u izjavi svjedokinje kojoj je u postupku protiv Krsmanovića dodijeljen pseudonim OK-18.

Ona je kazala, kako je pročitao tužilac, da je mogla “jako dobro prepoznati” članove Lukićeve grupe pred Aljićevom kućom. Tužilac Lečić je pročitao i iskaz Muše Kusture dat u istrazi protiv Krsmanovića.

“Čula sam za grupu Milana Lukića koja je počinila najteže zločine”, navedeno je u njenom iskazu.

U istrazi je rekla, kako je pročitao tužilac, da se ovoj grupi priključio Krsmanović. Kako je kazao tužilac, svjedokinja se prisjetila dana kada je vidjela Krsmanovića u grupi vojnika dok je izbijao dim iz jedne višegradske džamije.

“Galamili su i pjevali. Među njima sam uočila Olivera Krsmanovića. Odmah mi je bilo jasno da je ta grupa zapalila džamiju”, navodi se u njenom iskazu.

Krsmanović je optužen za učešće u uništavanju Careve džamije, u blizini Rzavskog mosta u Višegradu.

Prije čitanja ovih iskaza, Odbrana je uvrstila u spis posljednje materijalne dokaze, među kojima je i optužnica protiv Jovana Popovića. Branilac Slaviša Prodanović je pojasnio kako je u ovoj optužnici navedeno da je Popović odveo Rešada Mucovskog, a za što je optužen i Krsmanović.

“Dokazujemo da ga je on odveo, a ne moj branjenik”, rekao je Prodanović.

Na ovaj dokaz osvrnuo se Lečić, kazavši kako u optužnici stoji da je Popović u tome učestvovao s više vojnika. Krsmanović je optužen za nestanak više civila bošnjačke nacionalnosti čiji posmrtni ostaci ni do danas nisu pronađeni.

Suđenje Krsmanoviću nastavlja se 17. marta.

Povezani članci

Amer Jahić


This post is also available in: English