Članak

Započela ekshumacija žrtava genocida

15. Juna 2011.00:00
Službenici Instituta za traženje nestalih osoba (INO) BiH, uz pomoć Državnog tužilaštva, započeli su ekshumaciju posmrtnih ostataka na lokalitetu Ljeljen Do (općina Srebrenica), gdje se, prema prikupljenim dokazima, nalazi masovna grobnica žrtava iz Srebr

This post is also available in: English

enice.

 

“Prema prikupljenim dokazima, radi se o sekundarnoj masovnoj grobnici. Na ovom lokalitetu najvjerovatnije se nalaze posmrtni ostaci žrtava koji su prethodno bili pokopani u mjestu Glogova, pa naknadno prebačeni u grobnicu na lokalitetu Ljeljen Do”, navedeno je u saopštenju Državnog tužilaštva.  

Predstavnik Tužilaštva BiH rukovodi ekshumacijom u kojoj učestvuju i službenici INO-a BiH, Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), vještak patolog sudske medicine, te radnici Komemorativnog centra u Tuzli.

Očekuje se da će proces ekshumacije trajati više dana, a pronađeni posmrtni ostaci biće proslijeđeni u Komemorativni centar Tuzla, radi dalje identifikacije.

Iz Državnog tužilaštva su najavili kako očekuju da će na lokalitetu Ljeljen Do biti pronađeni posmrtni ostaci većeg broja žrtava.

D.Dž.

This post is also available in: English