Članak

Macić: Okrutni stražar

5. Aprila 2011.00:00
Svjedok Državnog tužilaštva na suđenju Esi Maciću, optuženom za zločine na području Konjica, tvrdi da je vidio kako je optuženi u logoru Čelebići ubio zatvorenika Milorada Kuljanina.

This post is also available in: English

Svjedok Dragan Đorđić u sudnici je prepoznao optuženog Macića kao “okrutnog stražara” iz logora Čelebići.

“Njegova okrutnost se ogleda i u samom ubistvu Kuljanina. Ranjenom Kuljaninu naredio je da legne u baru mokraće u slivniku, gdje su zarobljenici inače obavljali nuždu. Udarao ga je nogama na kojima su bile vojničke čizme u rebra i glavu. Udarao ga je i kundakom puške. Zatim je ispalio kraći rafal iz puške u njega. Pao je, vidio sam da je pogođen u vrat, lice i grudi”, prisjetio se svjedok, dodavši da je Kuljanin podlegao na licu mjesta.

Maciću, bivšem pripadniku Armije BiH (ABiH), optužnicom Tužilaštva BiH na teret se stavlja učešće u ubistvu dva srpska civila u logoru Čelebići 1992. godine, kao i nanošenje teških povreda zatvorenim civilima i ratnim zarobljenicima u sportskoj dvorani “Musala” u Konjicu.

Svjedok Đorđić je kazao da mu je poznato da je Macić tukao druge zarobljenike, ali da njega nije izvodio i udarao samostalno, već pretpostavlja da ga je tukao zajedno sa drugim stražarima po naredbi Hazima Delića, ali on nije mogao gledati ko ga udara.

“Mene nije nikada samostalno tukao”, kazao je svjedok, istaknuvši da optuženog poznaje iz vremena prije rata jer ga je viđao u gradu.

Hazima Delića, koji je u početku bio zamjenik, a potom i upravnik logora Čelebići, Haški tribunal osudio je na 18 godina zatvora.

“Prvi dan kad su nas 80 iz Bradine, koji smo predali puške, dovezli u logor Čelebići, odmah su nas postrojili uza zid i počeli udarati. Tukli su nas i kada je dolazio Međunarodni Crveni krst da nas registruje”, rekao je Đorđić, koji je u logoru Čelebići bio od kraja maja do decembra 1992. godine.

Svjedok je dodao da je nakon Čelebića prebačen i u sportsku dvoranu “Musala” (općina Konjic), ali da ga ni tamo nije zlostavljao i udarao optuženi Macić.  

Momir Mrkajić, drugi svjedok Tužilaštva BiH koji je svjedočio na ovom suđenju, rekao je da ga je Macić zajedno sa drugim stražarima tukao.

“Najgore mi je bilo u prvoj polovini juna 1992. godine kada su me tukli četvorica stražara, među kojima je bio i Macić. Slomili su mi rebra. Teško je bilo i kad je došao Međunarodni Crveni križ – i tada su nas pretukli”, ispričao je Mrkajić.

Nastavak suđenja zakazan je za 19. april 2011. godine.

A.S.

Povezani članci

This post is also available in: English