Članak

Sljedeće sedmice: Druga faza suđenja za zločine u Vitezu

14. Novembra 2008.00:00
Naredne sedmice će pred Sudom BiH početi dokazni postupak Odbrane Ante Kovaća, optuženog za zločine u Vitezu.

This post is also available in: English

Pred Odjelom za ratne zločine Državnog suda, naredne sedmice – 17. i 20. novembra – počet će dokazni postupak Odbrane Ante Kovaća, bivšeg komandanta Brigadne vojne policije pri Hrvatskom vijeću obrane (HVO), optuženog za zločine protiv civilnog stanovništva počinjene na području općine Vitez.

Tužilaštvo Kovaću stavlja na teret da je tokom aprila i maja 1993. godine učestvovao u zatvaranju civila Bošnjaka u prostorije Radničkog univerziteta,Kino sale i SDK-a u Vitezu, te za silovanje dviju žena.

U utorak, 18. novembra, nastavlja se dokazni postupak Odbrane Predraga Kujundžića, kojeg Tužilaštvo smatra odgovornim za progone, ubistva, silovanja i druga zlostavljanja Hrvata i Bošnjaka sa područja Doboja počinjena tokom 1992. i 1993. godine.

Na suđenju Miodragu Nikačevićuzakazanom za 21. novembar, Odbrana bi trebala saslušati svjedoka Nuradina Aščerića, koji je na prethodnim ročištima odbijao dati iskaz dok mu Sud ne dodijeli pravnog zastupnika.

Nikačević je optužen da je tokom 1992. godine, u vrijeme dok je bio policajac,silovao dvije žene u Foči. Tužilaštvo ga tereti i za odvođenje Rasima Klapuha u Kazneno-popravni dom Foča, gdje je i ubijen.

Nove svjedoke Tužilaštvo će saslušati nasuđenju Momiru Saviću koje će se održati 20. i 21. novembra. Ovaj bivši komandir Treće čete Višegradske brigade pri Vojsci Republike Srpske (VRS) optužen je za učešće u ispitivanju, premlaćivanju, kao i ubistvima zarobljenih civila Bošnjaka iz Višegrada. Također se tereti i za silovanje jedne osobe.

Na obnovljenom suđenju Kreši Lučiću,u petak, 21. novembra, Apelaciono vijeće će nastaviti preslušavati iskaze svjedoka date u prvostepenom postupku.

Lučić, bivši komandant Vojne policije HVO-a, nepravosnažno je osuđen na šest godina zatvora zbog zločina počinjenih nad Bošnjacima koji su 1993. godine bili zarobljeni u logorima na području općine Kreševo.

This post is also available in: English