Članak

Sljedeće sedmice: Ferid Hodžić ponovo pred Sudom

7. Novembra 2008.00:00
Nakon pauze od skoro dva mjeseca, naredne sedmice će se pred Sudom BiH nastaviti suđenje za zločine u Vlasenici.

This post is also available in: English

Nakonskoro dva mjeseca pauze, u ponedjeljak, 10. novembra, pred Sudom BiH bi se trebao pojaviti Ferid Hodžić, čije je suđenje zbog zdravstvenih razloga u septembru odgođeno “na neodređeno vrijeme”.

Tužilaštvo BiH tereti Hodžića da je između 1992. i 1993. godine, kao komandant Teritorijalne odbrane (TO) Vlasenica, učestvovao u zločinima nad civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti u logoru “Štala” u Rovašima.

Pred Odjelom za organizovani kriminal Državnog suda 11. novembra o krivnji će se izjasniti deset osoba koje su optužene za pomaganje Radovanu Stankoviću pri bijegu iz fočanskog zatvora.

Stanković je osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih u Foči. Iz zatvora je pobjegao 25. maja 2007. godine, a za pomaganje pri njegovom bijegu optužen je, između ostalih, i njegov brat Ranko Stanković.

U ponedjeljak, 10. novembra, zakazan je nastavak suđenja Miloradu Trbiću, koji je optužen za genocid počinjen nakon pada zaštićene zone Srebrenica.

Suđenje Zrinku Pinčiću, bivšem pripadniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji je optužen za višestruko silovanje jedne osobe u Konjicu, nastavlja se 10. i 11. novembra. U iste dane, te potom i 14. novembra, Apelaciono vijeće nastavit će preslušavati iskaze na obnovljenom suđenju Kreši Lučiću, također pripadniku HVO-a, prvobitno osuđenom na šest godina zatvora zbog zločina u Kreševu.

OdbraneVinka Kondića, Marka Adamovića i Boška Lukića nastavit će 10. i 12. novembra unakrsno ispitivati svjedoka koji je govorio o zločinima na području općine Ključ.

U ponedjeljak i petak nastavlja se suđenje Ratku Bundalu, Neđi Zeljaji i Đorđislavu Aškrabi, koje Državno tužilaštvo smatra odgovornim za zločine počinjene na području Kalinovika.

Prema zvaničnom rasporedu Suda BiH, 10. i 12. novembra zakazana je i statusna konferencija Radomiru Vukoviću i Zoranu Tomiću, koji su optuženi za genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995. godine. Na ovom ročištu trebala bi biti saopćena odluka o zahtjevu Vukovićevog branioca za izuzeće Sudskog vijeća.

Statusna konferencija na kojoj će Odbrana Novaka Đukića iznijeti plan svog dokaznog postupka zakazana je za utorak, 11. novembar 2008. godine. Đukić, nekadašnji komandant Taktičke grupe Ozren pri Vojsci Republike Srpske (VRS), optužen je za granatiranje Tuzle 25. maja 1995. godine.

Uutorak, 11. novembra, dva svjedoka Tužilaštva govorit će o zločinima nad nesrpskim stanovništvom sa područja općine Hadžići za koje je optužen RadeVeselinović, bivši pripadnik Vojne policije VRS-a. Također se nastavlja suđenje Miodragu Nikačeviću, optuženom za zločine protiv čovječnosti počinjene u Foči tokom 1992. godine.

Gojko Kličković, Jovan Ostojić i MladenDrljača, koje Tužilaštvo tereti za zločine u Bosanskoj Krupi, pred Sudom će se pojaviti 11. i 12.novembra.

Novi svjedoci Tužilaštva na suđenju Nisvetu Gasalu, Musajbu Kukavici, Enesu Handžićui Senadu Dautoviću iskaz će dati 12. novembra. Ovu četvorku Optužba smatra odgovornom za zločine počinjene nad bugojanskim Hrvatima 1993. godine.

Naredne sedmice, 12. i 13. novembra, nastavlja se suđenje Krsti Saviću i Milku Mučibabiću, bivšim djelatnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) optuženim za zločine počinjene na području općina Nevesinje, Gacko, Bileća i Kalinovik.

Marku Radiću, Draganu Šunjiću, Damiru Brekalu i Mirku Vračeviću, bivšim pripadnicima HVO-a optuženim za zločine u logoru Vojno kod Mostara, suđenje se nastavlja 13. novembra, kao i Predragu Bastahu i Goranu Viškoviću, nekadašnjim pripadnicima policijskih i vojnih struktura Republike Srpske koji se terete za zločine nad Bošnjacima iz Vlasenice.

Nova četiri svjedoka Odbrane Predraga Kujundžića, koji je optužen za učešće u zločinima u i oko grada Doboja, iskaz će dati 14. novembra, kada je zakazan i nastavak suđenja za zločine u Višegradu za koje je optužen Momir Savić.

This post is also available in: English