Članak

Božić i ostali: Obezbjeđivanje civila zatočenih u školi

4. Juna 2007.05:58

Milan Gvozdenić, svjedok Tužilaštva, tvrdi da je u julu 1995. godine ispred Osnovne škole “Vuk Karadžić” vidio Mladena Blagojevića.

Prema navodima optužnice, Zdravko Božić, Mladen Blagojević, Željko Zarić i Zoran Živanović su 14. jula 1995. godine učestvovali u obezbjeđenju Osnovne škole “Vuk Karadžić”, s namjerom da spriječe bijeg civila koji su tu bili nezakonito pritvoreni.

Milan Gvozdenić je bio vozač u Vojnoj policiji Bratunačke lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS). U julu 1995. godine zadatak mu je bio da dovozi uhapšene Bošnjake u Osnovnu školu “Vuk Karadžić”.

Odgovarajući na pitanja Tužilaštva, Gvozdenić je rekao da je znao da su u školi bili zatvoreni Bošnjaci, ali da mu nije bilo poznato u kakvim su uslovima boravili jer “nije imao potrebe da ulazi unutra”.

“Ispred škole su bili vojnici sa zadatkom – kako mi je jedan od njih rekao – da spriječe pobunu i nerede. Tada sam saznao da je jedan Bošnjak skočio s prozora”, rekao je Gvozdenić.

U optužnici se navodi da je Željko Zarić u noći između 13. i 14. jula 1995. godine pucao u jednog Bošnjaka koji se pojavio na prozoru.

Svjedok je još rekao da nikada nije vidio leševe u blizini škole, ali da je kod spomenika u Bratuncu vidio “tijela nekoliko ljudi”, za koje su mu pripadnici VRS-a rekli da su ubijeni pri pokušaju bijega.

Prema navodima optužnice, u školi je bilo zatočeno od 2.000 do 3.000 većinom muškaraca koji su uhvaćeni pri pokušaju bijega nakon pada Srebrenice. 

Nastavak suđenja je 5. juna 2007. godine, kada će biti saslušana još dva svjedoka Tužilaštva.