Vijest

Naredne sedmice izjašnjenje o krivnji za zločin u Dusini

25. Oktobra 2024.16:57
U Sudu Bosne i Hercegovine naredne sedmice o krivnji bi se trebao izjasniti Šerif Patković, nekadašnji komandant Drugog bataljona Sedme muslimanske brigade Armije BiH, optužen za zločin u Dusini kod Zenice.
Državni sud. Foto: BIRN BiH

Patković je optužen da je 26. januara 1993. godine, u prijepodnevnim satima, nakon što je Armija BiH ovladala selom Dusina – pucajući iz vatrenog oružja iz neposredne blizine – lišio života zapovjednika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Dusina, koji je prethodno ranjen ležao na zemlji, a o krivnji će se izjasniti na ročištu u četvrtak, 31. oktobra.

U utorak, 29. oktobra, predviđeno je izlaganje žalbi na prvostepenu presudu kojom je Milomir Đuričić osuđen na pet godina, a Vukadin Spasojević na 11 godina zatvora zbog zločina počinjenih 1992. i 1993. u logoru “Uzamnica” u Višegradu.

Đuričić je osuđen u svojstvu upravnika “Uzamnice” od augusta 1992. do aprila 1993., a Spasojević kao razvodnik straže u ovom logoru od maja 1992. do septembra 1993. godine.

Sud je ranije izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Spasojevićem, koji nije pronađen na adresi stanovanja nakon izricanja nepravosnažne presude.

U Sudu BiH naredne sedmice će se nastaviti i suđenja za ratne zločine počinjene i u drugim gradovima.

Lamija Grebo