Vijest

Napad maloljetnika na policijsku stanicu u Bosanskoj Krupi okarakterisan kao terorizam

25. Oktobra 2024.10:54
Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona (USK) je sinoćnji napad na policijsku stanicu u Bosanskoj Krupi, prilikom kojeg je jedan policajac ubijen, a drugi ranjen, okarakterisalo kao krivično djelo terorizma.

Bosanska Krupa. Foto: BIRN BiH

Glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog Kantona (MUP USK) Adnan Beganović je kazao da se napad desio u četvrtak, 24. oktobra, prije 21 sat, kada je maloljetnik rođen 2009. godine upotrebom hladnog oružja po ulasku u policijsku stanicu u Bosanskoj Krupi ranio dva policajca.

“Nažalost, jedan policijski službenik je smrtno stradao, dok je drugi nakon operativnog zahvata u Kantonalnoj bolnici ‘Dr. Irfan Ljubijankić’ stabilno i nalazi se i dalje na liječenju”, kazao je Beganović te dodao da je na lice mjesta osim jakih policijskih snaga izašao i tužilac Kantonalnog tužilaštva USK-a.

Prema njegovim riječima, Kantonalno tužilaštvo USK-a se očitovalo da u opisanom događaju postoje elementi bića krivičnog djela “terorizam”.

Ramo Isak, ministar unutrašnjih poslova Federacije, kaže da još uvijek traju istražne radnje, zbog čega je suvišno komentarisati ovaj događaj dok se ne utvrdi na koji način je maloljetno lice ovo uradilo te koji je bio motiv, ali je jedini apel za sada uputio roditeljima i zajednici.

“Mogu pozvati sve roditelje da obrate pažnju na svoju djecu, gdje izlaze, šta rade, s kim se druže. Nemoguće da roditelj nije mogao primijetiti da njegovo dijete ima neke loše namjere ili da ima takve neke pobude. Mora se zajednica uključiti, jedino na taj način možemo uspjeti protiv ovih oblika kriminaliteta”, kaže Isak za Detektor.

Isak je naveo da je Kantonalno tužilaštvo USK-a vjerovatno tokom istrage došlo do određenih informacija koje ukazuju na krivično djelo terorizama.

“Bitna stavka je da je Federalna uprava policije uključena, stavljena na raspolaganje nadležnom tužilaštvu i da ćemo poduzeti sve mjere koje su iz naše nadležnosti”, rekao je on.

Ranije jutros Isak je izjavio za medije da je stepen sigurnosti nakon ovog slučaja podignut na viši nivo i da će policija biti maksimalno na terenu.

Aida Trepanić Hebib