Vijest

Matuzović i ostali: Predloženo razdvajanje postupka u odnosu na Tadu Oršolića

25. Oktobra 2024.11:00
Odbrana je predložila da Sud BiH razdvoji postupak zbog zdravstvenog stanja Tade Oršolića.
Optuženi i branioci iz predmeta “Đuro Matuzović i ostali”. Foto: BIRN BiH

Sud Bosne i Hercegovine je, na prijedlog Odbrane, izdao naredbu za vještačenje trećeoptuženog Tade Oršolića, nakon što je zaprimio nalaz i mišljenje o njegovom zdravstvenom stanju. Svim stranama u postupku prijedlog je proslijeđen na izjašnjenje, rekla je za Detektor Oršolićeva advokatica Sabina Mehić.

Iz Suda BiH su naveli kako su 21. oktobra izdali dopunu naredbe za vještačenje zbog dodatne medicinske dokumentacije, nakon čega će biti donesena odluka.

Mehić je pojasnila kako je prijedlog za vještačenje njenog branjenika upućen Sudu u septembru, nakon što je prvi put izašao iz bolnice.

“Mislim da bi u ovome trenutku trebalo njegovu procesnu sposobnost vještačiti s obzirom na ono što piše u nalazima, a to je da je njegovo zdravstveno stanje direktno vezano za tu procesnu sposobnost”, kazala je Mehić.

Navela je kako je Tado Oršolić nakon ovog nalaza ponovo bio hospitaliziran.

Oršolić je optužen zajedno sa Đurom Matuzovićem, Ivom Oršolićem, Markom Dominkovićem, Josom Nedićem, Markom Blažanovićem, Matom i Antom Živkovićem, Stjepom Đurićem i Mirkom Jurićem za progon srpskog stanovništva – ubistvima, zatvaranjem, mučenjem, silovanjima i drugim nečovječnim radnjama počinjenim u Orašju.

Posljednje ročište u ovome predmetu je održano 12. juna ove godine. U toku je izvođenje dokaza Odbrane.

Jasmin Begić