Suđenje

Kapić: Uloženi materijalni dokazi Tužilaštva

24. Oktobra 2024.13:21
Na suđenju Mirzi Kapiću, optuženom za planiranje terorističkog napada u Zenici, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je materijalne dokaze, među kojima su fotodokumentacije oduzetih predmeta, naredba za pretrese stana i izvještaji o vještačenju.
Mirza Kapić. Foto: Sud BiH

Tužilac Ćazim Hasanspahić je među dokazima uložio fotodokumentaciju Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), izvještaj o vještačenju dokaznog materijala koji se odnosi na elektronske uređaje oduzete od Kapića, te izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Među dokazima koje je uložilo Tužilaštvo nalaze se i akt SIPA-e uz Izvještaj o analizi vještačenih materijala, čemu su, kako je naveo tužilac, svjedočili pojedini svjedoci Tužilaštva, kao i fotodokumentacija pretresa kuće optuženog. Jedan od dokaza Tužilaštva je presuda Suda BiH od 31. oktobra 2016. godine, a predočen je akt Ministarstva sigurnosti BiH od 2015. s prilogom UN liste sankcija terorističkim organizacijama Al-Kaidi i ISIL-u.

Na upit Vijeća gdje se nalaze predmeti oduzeti od optuženog, tužilac je kazao da su oni u Kasi deponovanih predmeta te je dodao kako će biti uloženi na narednom ročištu.

Braniteljica Lejla Babić je uložila prigovor relevantnosti na izvještaj SIPA-e i prigovor zakonitosti na oduzeti stick, za koji je kazala da iako je nakon oduzimanja trebao biti pod nadzorom Suda BiH, to se nije desilo.

Kapić je optužen da je sredinom 2023. godine – s ciljem ozbiljnog zastrašivanja stanovništva i destabilizacije društva, s njemu poznatim licima, koristeći internet aplikacije putem mobilnog telefona – dogovarao i planirao napad na džamiju “Bosna” u Zenici, koji bi izvršio postavljanjem eksplozivne naprave.

Nastavak suđenja je 14. novembra.

Senita Patković