Suđenje

Ristić i ostali: Prevezao zarobljenike iz pritvora Vojne policije

24. Oktobra 2024.12:43
Na suđenju za pomaganje u genocidu počinjenom u Srebrenici, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je grupu zarobljenika iz pritvora Vojne policije, u kasarni u Karakaju kod Zvornika, prevezao do škole.
Lazar Ristić. Foto: BIRN BiH

Milan Kulić je rekao da je kao vozač u pozadinskoj jedinici Zvorničke brigade dobio naredbu da preveze zarobljenike u školu u Ceru, kako je naveo na suđenju, a ne u Orahovac – kao što se navodi u njegovom iskazu iz istrage.

Iako je na početku rekao da ne zna da je Vojna policija imala pritvor u kasarni “Standard“ u Karakaju, tužilac ga je podsjetio na ranije navode da je odatle preuzeo 30-ak zarobljenika.

“Otvorio sam zadnju stranicu, izlaze neki zarobljenici, na nekima dijelovi uniforme, neki u civilu… u pratnji pet, šest vojnih policajaca. Dok sam zatvarao stranicu, primijetio sam da su nekima ruke vezane“, navodi se u ranijem iskazu čije je navode svjedok potvrdio, osim što je cijelo vrijeme negirao da ih je odvezao u Orahovac.

Kazao je da je zarobljenike dovezao do škole u Ceru i tu vidio nekoliko vojnih policajaca. Potvrdio je da je vidio i Sretena Miloševića, koji je bio oficir u pozadini.

“On je došao tu, provrtio se par minuta i okrenuo se“, rekao je Kulić, dodajući da Miloševića nije poznavao nego su mu drugi kazali o kome se radi.

Na pitanja branioca Radivoja Lazarevića, svjedok je potvrdio da je na početku ročišta kazao da ne poznaje nikog od optuženih.

Lazara Ristića, Mladena Mihajlovića, Sretena Miloševića, Dragoja Ivanovića te Stanoja i Milorada Birčakovića optužnica tereti da su 13. i 14. jula pomagali i podržavali organizovano ubijanje bošnjačkih muškaraca u Orahovcu.

Svjedok Miodrag Jović kazao je da je bio u Četvrtom bataljonu Zvorničke brigade, čiji je komandant bio Pero Vidaković, a zamjenik Lazar Ristić. Naveo je da je Vidaković bio jedno vrijeme na usavršavanju i nije bio tu u julu 1995.

On je kazao da je prvo bio u Orahovačkoj četi, a poslije u Grbavačkoj, i komandir mu je bio Milorad Birčaković.

Jović je rekao da je bio formiran rezervni vod za čijeg je komandira on postavljen, a da je mjesec ili dva prije akcije u Srebrenici na to mjesto, umjesto njega, došao izvjesni Mihajlović. Prema njegovim riječima, zadatak voda je bio da popunjava linije.

Tužilac Predrag Tomić podsjetio ga je da je u istrazi izjavio da je Ristić naredio da se formira taj vod, što je svjedok negirao.

“Ja sam rekao da je komanda naredila, ne znam ko“, rekao je Jović.

On je izjavio da je bio poslat da popuni rovove i da je bio na liniji dok nije prošla akcija u Srebrenici, te da je bio otvoren koridor.

Braniocu Milošu Periću je kazao da je preko komandira čete imao vezu s komandom. Ispričao je da su imali informaciju da se kreće ogroman broj ljudi, naoružanih i civila, i da su ga pozvali kada su počeli napadi na liniju.

“Imali smo naredbu da ne reagujemo, osim ako ne budemo pod vatrom. Oni su uglavnom noću prošli“, rekao je Jović.

Kazao je da nije imao saznanja da će biti dovezeni zarobljenici, kao i da nije bio kod škole u Orahovcu, niti je čuo da je tamo bio Mihajlović.

Suđenje se nastavlja 7. novembra.

Marija Taušan