Suđenje

Muratović i ostali: Zarobljeni tjerani da se zimi kupaju u Sapni

17. Oktobra 2024.16:07
U nastavku suđenja za zločine na području Zvornika, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da je čuo da su zatvorenici bili izloženi maltretiranju, nakon kojeg su podlegli.
Optuženi u predmetu “Mujo Muratović i ostali”: Foto: BIRN BiH

Mevludin Vildić je ispričao da je u junu 1992. iz Zvornika u Sapnu došlo deset policajaca i da se tu osnovala Stanica javne bezbjednosti (SJB), a da je on u februaru 1993. u Sapni imenovan za pomoćnika komandira. Kazao je da je 1. marta 1993. za načelnika SJB-a imenovan optuženi Asim Alić, a da je optuženi Fadil Mujić postavljen na mjesto komandira.

Vildić je rekao da ne poznaje Milana Radovića, Sreću Janjića i Radeta Lalića, ali je čuo da su bili u pritvoru i da ne zna ko ih je zarobio. Izjavio je da je saznao kako je jedan od njih trojice izvršio samoubistvo, a da je ostalu dvojicu preuzela vojna policija koja je pripadala 206. brdskoj brigadi.

“Pričalo se da su ljudi izloženi maltretiranju, čak su tjerani da se kupaju u rijeci Sapni iako je bio zimski period”, kazao je svjedok i dodao kako je saznao da su oni poslije podlegli.

Svjedok je naglasio da se pričalo kako su pripadnici jedinice “Hap” učestvovali u maltretiranju zarobljenika.

Mujo Muratović, Rasim Omerović, Asim Alić, Fadil Mujić i Ismet Memić su optuženi za ubistva deset srpskih civila i tri zarobljena pripadnika Vojske Republike Srpske, kao i nečovječno postupanje od 9. oktobra 1992. do 6. jula 1994. godine. Muratović je optužen u svojstvu komandira Šetićke čete, Omerović u svojstvu komandira Vojne policije Opštinskog štaba TO-a Zvornik, Alić kao načelnik, a Mujić kao komandir Stanice javne bezbjednosti Sapna. S njima je bio optužen i Šemso Muminović, ali je predmet u odnosu na njega razdvojen.

Salih Redžić je kazao da je u aprilu 1992. živio u Vitnici u Zvorniku i da se priključio 206-oj, koja je, kazao je, izrasla u Vitešku brigadu. Rekao je da je njemu pretpostavljeni bio takozvani Began Ibrahimović, a da je komandant bio Šemso Muminović.

Ispričao je da je u privatnoj kući u Sapni bila komanda policije, ali da ne zna da li je to bila vojna ili civilna policija.

Svjedok je potvrdio tužiocu Edinu Muratbegoviću da je poznavao Milana Radovića, Sreću Janjića i Radeta Lalića, te da je saznao da su bili zarobljeni.

Kazao je da je jednog od njih vidio kad su bili u policijskoj prostoriji, a za jednog je saznao da se “objesio u podrumu”.

Svjedok je ispričao da je jednog od zarobljenika pitao što mu je to trebalo, na što mu je on ogovorio da ih je natjerao takozvani Vojvoda.

Šemso Muminović je bio optužen s Muratovićem i ostalima, ali je predmet u odnosu na njega razdvojen.

Nastavak suđenja planiran je za 31. oktobar.

Senita Patković