Suđenje

Obradović i ostali: Saznanja o dešavanjima u Novoseocima

17. Oktobra 2024.15:35
Na suđenju za zločine počinjene na području Sokoca, svjedok Državnog tužilaštva je ispričao da je čuo da su muškarci iz Novoseoca odvedeni i ubijeni na smetljištu.
Novoseoci. Foto: BIRN BiH

Velemir Gajrić je kazao da je nakon početka rata mobilizovan u Izviđačku jedinicu pri Drugoj romanijskoj brigadi Vojske Republike Srpske (VRS), te da je zamjenik komandira bio Miladin Gašević. U toj jedinici, prema njegovim riječima, bili su, između ostalih, “Ćirko Gašević, jedan i drugi Kezunović”, kao i Željko Gašević.

Gajrić je ispričao da je krajem augusta 1992. bio teško ranjen, a da je za događaje u Novoseocima čuo “čaršijske priče”. Dodao je da mu je jedna osoba došla u posjetu te ispričala da je vidio odvajanje žena od muškaraca.

Tužilac Ivan Matešić je čitao dijelove svjedokove ranije izjave, koje je on potom potvrđivao, a u kojima je naveo i da mu je poznato da su muškarci odvedeni “i pobijeni negdje na smetljištu”.

Prije svjedočenja Gajrić je rekao Sudskom vijeću da je s nekim optuženim u rodbinskim i kumskim vezama, kao i da ne razgovara s polovicom njih. Svjedok nije htio precizirati s kojim optuženim se nalazi u zavadi.

Odbrana nije imala pitanja za ovog svjedoka.

Drugi svjedok Velemir Batinić, nekadašnji vojni policajac pri Drugoj romanijskoj brigadi, pojasnio je kako je radio na obezbjeđenju vojne bolnice, te ponekad na obezbjeđenju oko komande. Upitan za komandnu strukturu, kazao je da je u jednom trenutku komandir jedinice bio Momčilo Pajić. Dodao je da je imao malo kontakt s njim, kao i s Aleksom Gordićem.

Batinić je rekao da mu ništa nije poznato u vezi s događajem u Novoseocima i da tamo nije bio.

Odbrani Pajića svjedok je kazao da četa Vojne policije, dok je bio u njoj 1992., nije imala više od 30 do 40 pripadnika, “ako i toliko”, te da u njihovom sastavu nije bilo kamiona.

Odbrani Jadranka Šuke je rekao da je optuženog viđao sa snajperom.

Za napad na Novoseoce 21. na 22. septembar 1992. i ubistvo 45 bošnjačkih civila optuženi su Dragomir Obradović, u svojstvu komandira Stanice javne bezbjednosti Sokolac, Momčilo Pajić kao komandir čete Vojne policije Druge romanijske motorizovane brigade i Aleksa Gordić u svojstvu njegovog zamjenika, bivši vojni policajac Nikola Koprivica te Miladin Gašević zvani Ćirko kao zamjenik komandira Izviđačke čete, a Momir i Branislav Kezunović, Željko Gašević i Jadranko Šuka kao pripadnici te jedinice.

Tužilac Matešić je pročitao iskaz preminulog svjedoka N-4 u kojem je naveo da su došli u šumu iznad Novoseoca, gdje im je Momčilo Pajić kazao da trebaju obezbjeđivati put.

“Kada je svanulo, vidio sam narod kako se skuplja u sredini sela”, rekao je N-4 u svom iskazu, te dodao da je prepoznao Nikolu Koprivicu, kojeg je poznavao od prije rata.

Svjedok je kazao da je vidio da “trpaju ljude u autobus”, te da je po silasku u selo sjeo u kamion, koji je otišao prema Knežini.

“Par dana nakon akcije čuo sam da su muškarci odvedeni na Ivan polje i tu ubijeni”, rekao je svjedok u svom iskazu.

Odbrana Pajića je kazala da bi, da je živ, svjedoka upitala, između ostalog, o komandnoj strukturi Druge romanijske brigade, kao i ko je bio komandir Vojne policije.

U kontekstu vjerodostojnosti navoda iz izjave Gordićeva advokatica Nina Kisić je ukazala na dio izjave prema kojem svjedok kaže da su mu propisani lijekovi za senilnost i demenciju.

Pročitan je iskaz i svjedoka Safeta Gagule u kojem je naveo da je bio zatvoren u više zatočeničkih objekata, između ostalog, i u školi “Slaviša Vajner Čiča” na Sokocu, gdje je čuo da su ubijeni Bošnjaci u Novoseocima.

Suđenje će se nastaviti 24. oktobra.

Lamija Grebo