Suđenje

Mlaćo i Cikotić: Informacija o bjekstvu zarobljenika na sjednici Ratnog predsjedništva

15. Oktobra 2024.15:10
Na suđenju za zločine na području Bugojna, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je Ratno predsjedništvo "prihvatilo" informaciju da su zarobljenici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) pobjegli.
Bugojno: Foto: BIRN BiH

Svjedok Sead Pokvić, nekadašnji sekretar Ratnog predsjedništva u Bugojnu, potvrdio je da je tadašnji predsjednik Predsjedništva Republike BiH Alija Izetbegović zatražio informaciju šta se desilo sa zarobljenicima.

“Prihvaćena je informacija da su pobjegli”, kazao je Pokvić.

Tužilac Mladen Vukojičić predočio je da je svjedok u ranijem iskazu naveo da je na Ratnom predsjedništvu zauzet stav da se Izetbegoviću dostavi da su pobjegli. Svjedok je rekao da se možda pogrešno izrazio i da su oni prihvatili informaciju.

Pokvić je kazao da je na čelu Ratnog predsjedništva bio Dževad Mlaćo.

On je ispričao da je Ratno predsjedništvo donijelo odluku o ustupanju stadiona “Iskre” za ratne zarobljenike i da je tu formiran zatvor.

“Nije imalo više nadležnosti prema zarobljenicima”, rekao je Pokvić.

Naveo je da Ratno predsjedništvo, kao organ, nije donijelo odluku o likvidaciji zarobljenika.

Svjedok se složio s Mlaćinom braniteljicom Sabinom Mehić da su postojale informacije o bjekstvu zarobljenika o kojima se raspitivao Izetbegović, kao i da je ranije bilo sličnih slučajeva.

Mlaćo je, u svojstvu predsjednika Ratnog predsjedništva Bugojno, optužen sa Selmom Cikotićem, bivšim komandantom Operativne grupe Zapad Armije BiH. Mlaćo se tereti da je naredio ubistva zarobljenika hrvatske nacionalnosti, a u optužnici se navodi i da je zaustavio transport zarobljenika u Zenicu zbog navodno bezbjednosnih i tehničkih razloga. Cikotić je optužen da nije spriječio podređene pripadnike Armije RBiH da počine krivična djela, kao i da je propustio da preduzme mjere zbog mučenja i ubistava ratnih zarobljenika.

Svjedok Salko Katal kazao je da je bio pripadnik muslimanskih snaga, odnosno Sedme muslimanske brigade, i da mu je komandir bio izvjesni Omerhić.

Rekao je da bio u motelu na Rostovu, gdje su bili dovedeni zarobljenici HVO-a koje je dovodila Vojna policija.

“Ja sam im davao hranu, bili su u dvije sobe”, rekao je Katal.

Ispričao je da je među zarobljenicima bio i jedan učitelj koga je zatekao mrtvog u toaletu. Kako je naveo, zarobljenici su dovođeni pretučeni iz Bugojna.

Katal nije mogao precizno odrediti, prema navodima iz ranijeg iskaza, da je u to vrijeme Mlaćo dva puta dolazio u motel na Rostovu. Kazao je da je Mlaću jednom vidio kada je dolazio Izetbegović i “možda još jednom”.

Na sugestiju braniteljice Mehić da nije vidio s kim je i o čemu Mlaćo razgovarao kada je dolazio, svjedok je rekao da nije.

Braniteljici Jesenki Rešidović je potvrdio da su na Rostovo dolazili strani državljani iz arapskih zemalja.

Planirano saslušanje svjedoka B-1 je odgođeno nakon što je izjavio da se ne osjeća dobro. Vijeće je odobrilo dodatne mjere zaštite za svjedoka koji se, kako je naveo tužilac, požalio da je napadnut nakon svjedočenja u jednom drugom predmetu.

Suđenje se nastavlja 29. oktobra.

Marija Taušan