Vijest

Zatraženo izricanje disciplinske mjere sudiji iz Doboja

14. Oktobra 2024.14:20
Ured disciplinskog tužioca u završnoj riječi je zatražio da se Tomislavu Kljajiću, sudiji Osnovnog suda u Doboju, izrekne adekvatna disciplinska mjera zbog neopravdanog kašnjenja u izradi odluka, a tuženi da se tužba u cijelosti odbaci.
Doboj. Foto: BIRN BiH

Disciplinska tužiteljica Dejana Bojanić je izricanje adekvatne disciplinske mjere predložila zbog dokaza kojima su, prema njenim riječima, van svake sumnje dokazali da je tuženi neopravdano kasnio s izradom odluka, usljed čega je došlo do zastare sedam predmeta.

Bojanić je navela da tuženi nije rješavao predmete po starosti, čime je narušio plan rješavanja predmeta.

“Tuženi je imao približno isti broj predmeta kao druge sudije i ne nalazi se u nepovoljnijem položaju“, rekla je Bojanić.

Kazala je da je tuženi bio u obavezi poduzeti intenzivnije i efektivnije radnje da bi se izbjegle posljedice zastare u predmetima.

Tuženi Kljajić je u završnoj riječi rekao da su materijalnim dokazima koje je uložio, njegovim svjedočenjem i svjedočenjem njegove saradnice pobijeni navodi da je neopravdano kasnio u izradi odluka i iskazao nemar.

“Smatram da nisam odgovoran u ovom postupku. Lično mi teško pada. Znam koliko sam radio i koliko radim“, rekao je Kljajić.

Naveo je da je predmete rješavao u skladu s planom, ali da je imao i predmete hitne prirode koje je morao rješavati zbog mjesečnog plana.

“Da nisam njih prvo riješio, došao bih pod disciplinski postupak zbog tog nerješavanja tih predmeta“, rekao je sudija Kljajić.

On je, prije iznošenja završne riječi, rekao da je u 2024. godini imao 417 predmeta, te da je uspio riješiti 64 posto.

“Radio sam na četiri referata. I dalje dužim ogroman broj predmeta“, rekao je Kljajić.

Odgovarajući na pitanje tužiteljice Bojanić da li su ostale sudije koje rade na krivičnom referatu radile i na izvršnom, Kljajić je rekao da nisu, te da je tek od sredine 2023. počeo raditi samo na krivičnim i prekršajnim predmetima.

Posvjedočio je da je radio u otežanim uslovima rada usljed nedostatka sudija i stručnih saradnika.

“Ja nisam u ovom periodu tužbe imao stručnog saradnika. Nerijetko je i moja saradnica zbog nedostatka daktilografa bila angažovana da ode i pomogne na referatu koji ‘gori'“, rekao je Kljajić te dodao da sudije krivičnog referata imaju sudnicu na raspolaganju tri dana u sedmici, što im dodatno otežava rad.

“U septembru sam imao 110 suđenja, pri tome imam tri dana pravo da koristim sudnicu. Svi su ti predmeti iz plana, izuzev pritvorskih predmeta“, kazao je sudija Kljajić.

Članica Disciplinske komisije Aleksandra Obradović pitala je tuženog otkad je zadužen na izvršnim, a otkad na krivičnim predmetima, na šta je on odgovorio da je do 2018. bio na izvršnom i ostavinskom referatu, nakon čega je prešao u krivični, i da mu je ogromna količina predmeta ostala zadužena do sredine 2023.

Njegova saradnica Darjana Tomić saslušana je u svojstvu svjedoka i potvrdila je otežane uslove rada u dobojskom Osnovnom sudu zbog nedostatka sudija i osoblja. Potvrdila je da je sudija Kljajić nerijetko radio prekovremeno i vikendom.

“Bila sam godinu i po dana raspoređena na mjesto prijemne kancelarije. On je u tom periodu radio sam. Ovo zbog čega smo danas ovdje je sve osim nemara“, rekla je Tomić.

Disciplinska komisija će odluku donijeti u zakonom predviđenom roku.

Lejla Memčić