Suđenje

Bjelošević: Presuda za silovanje u Derventi 11. novembra

14. Oktobra 2024.12:19
Izricanje presude Andriji Bjeloševiću po optužnici koja ga tereti za silovanja počinjena 1992. i 1993. na području Dervente zakazano je za 11. novembar.
Andrija Bjelošević. Foto: BIRN BiH

Prije zakazivanja termina, Odbrana je zatražila oslobađajuću presudu jer smatra da Tužilaštvo nije van razumne sumnje dokazalo da je Bjelošević više puta silovao svjedokinju AB-1 u ugostiteljskom objektu “Žaba” u Derventi.

Prema braniocu Slobodanu Cvijetiću, ovaj postupak je pokrenut u želji za osvetom Milivoja Novića, koji je kontaktirao sve druge svjedoke.

“Ovdje svi putevi vode prema Milivoju Noviću”, kazao je Cvijetić u završnoj riječi započetoj 9. septembra.

U nastavku analize iskaza svjedoka napomenuo je da su oni izjavili da objekat “Žaba” nije bio u funkciji do maja 1993. godine. Rekao je da je od tada u objektu boravio Nenad Vasić, koji je vodio radnu obavezu s Božom Radovanovićem.

Cvijetić je podsjetio na iskaze svjedoka koji su bili u radnoj obavezi i dolazili u “Žabu” radi rasporeda.

“Od žena je nabrojala više imena, koja se nalaze na spisku lica Civilne zaštite. Na njemu nema AB-1 i AB-5”, osvrnuo se branilac na iskaz jedne svjedokinje.

Smatra da je indikativno to što Tužilaštvo nije pozvalo nijednog svjedoka koji je u to vrijeme bio pripadnik radne obaveze, a da su svi koje je spomenula AB-1 umrli ili odselili u inostranstvo.

Kazao je da su Vasić i Radovanović, koji su bili i odbornici, uhapšeni zbog prijava o nasilju, o čemu je bio konsultovan i Bjelošević kao tadašnji načelnik Centra službi bezbjednosti u Doboju.

“Iako mu Radovanović i Vasić nisu nikad oprostili ovo hapšenje, oni nisu pomenuli njegovo ime. Ne bi se pozvali na odbornički imunitet, rekli bi da je taj objekat pod patronatom Andrije Bjeloševića”, kazao je Cvijetić.

Bjelošević je optužen da je, u svojstvu načelnika Centra službi bezbjednosti Doboj, najmanje četiri puta silovao žensku osobu bošnjačke nacionalnosti u ugostiteljskom objektu “Žaba” u Derventi.

U odvojenom predmetu, on je nedavno nepravosnažno oslobođen za zločin protiv čovječnosti na području Doboja i Teslića.

Optuženi je u završnoj riječi naveo da već tri godine trpi uvrede i laži. Kazao je da je Nović iskoristio jednu ženu, koja je prihvatila ono “što joj je servirao” zbog emotivne i finansijske veze s njim. Rekao je da je AB-1 iznosila neistine i kada je pred sudom u Derventi svjedočila u korist Novića.

Bjelošević je kazao da je Odbrana mogla dovesti na desetine svjedoka i da cijela Derventa zna istinu.

Osvrnuo se na navode tužioca da nije izrazio kajanje.

“Za šta ja treba da se kajem? Za ono što je potpuna izmišljotina, za ono što se nikad nije desilo”, rekao je Bjelošević.

Izricanje presude zakazano je za 11. novembar.

Marija Taušan