Suđenje

Zdravko Samardžija: Tijela starijih osoba u Kotor-Varoši

14. Oktobra 2024.12:47
Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da je krajem juna 1992. vidio tijela starijih osoba ubijenih u Kotor-Varoši.
Kotor-Varoš. Foto: BIRN BiH

Sabahudin Fikić ispričao je da su u gradu na mostovima bili postavljeni punktovi na kojima su bile tenkovske mine. Kazao je da ih je postavila srpska strana, gdje je bilo vojnika u uniformama s crvenim beretkama, a bilo ih je i u civilu.

Ispričao je da je većina stanovništva predala oružje, a to su, kazao je, bile lovačke puške.

Putem razglasa su, prema njegovim riječima, bili pozvani da se rano ujutro okupe ispred kuće izvjesnog Muniba Tatara. Niko se iz njegovog kraja nije odazvao jer su otišli prema šumi. Izjavio je da su jedino stanovnici naselja Kukavice otišli.

“Kasnije se čula pucnjava i vidio se dim iz naselja Kukavice”, kazao je svjedok.

Naveo je i kako je poslije vidio da se preko mosta odvodi bošnjačko stanovništvo, odnosno 80-ak žena, djece i starijih. Odvedeni su, kaže svjedok, prema bolnici.

“Vidio sam da su tu maltretirani”, kazao je svjedok.

Fikić je ispričao da je, nakon što se vratio iz šume, vidio tijela petero ubijenih. Kazao je da je poznavao ubijene, te da je kasnije utvrđeno da je ubijeno oko 30 osoba.

Tužiocu Mersudinu Pružanu je odgovorio kako je čuo da je optuženi Zdravko Samardžija pomogao jednom stanovniku Kotor-Varoši, nakon što ga je izvjesni Aco htio ubiti.

“Pozitivno sam čuo, da nikog nije maltretirao, nije nikoga tukao”, kazao je svjedok te dodao da optuženog Samardžiju nije vidio tokom rata.

Svjedok je rekao da je 25. juna 1992. bio na starom gradu, kada je ušlo pet policijskih transportera, da je tada ušla vojska i da je taj dan “poginulo 15-ak mladića koji su pokušali da se suprotstave srpskoj strani“.

Ispričao je kako je narednog dana vidio tijela gluhonijeme žene i njene majke koja je imala preko 80 godina.

“Našli smo ih mrtve”, kazao je svjedok te dodao da su bile bez garderobe i zaklane.

Rekao je da su tada u gradu pronašli i tijela nekoliko ubijenih starijih osoba, od kojih je na jednom vidio dva metka na leđima, a jednom da je upucan u glavu.

Ispričao je kako je čuo da su neki stanovnici, koji su imali preko 70 godina, odvedeni iz Kotor-Varoši i da se od tada za njih ništa ne zna. Posvjedočio je kako je čuo da je, osim njih, iz Jelšingrada odvedeno preko 160 osoba za koje se ništa ne zna.

Svjedok je rekao da su stanovnici Kotor-Varoši krajem augusta ili početkom septembra morali potpisati dokument da se odriču svoje imovine, te su poslije konvojima izvezeni iz grada. Naveo je da je bio u grupi koja je nekoliko dana bila na “Manjači“ i u “Malom logoru“, a poslije su otišli za Travnik.

Fikić je svjedočio na suđenju Zdravku Samardžiji, optuženom da je, u svojstvu člana komande Specijalnog odreda milicije Centra službe bezbjednosti Banjaluka, bio dio udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo trajno uklanjanje bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s područja Kotor-Varoši.

Nastavak suđenja je 11. novembra.

Senita Patković