Vijest

Isaković naredne sedmice stupa na izdržavanje kazne zatvora

2. Oktobra 2024.12:06
Safet Isaković, pravosnažno osuđen na četiri godine zatvora za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen u julu 1995. na području Bosanske Krupe, u ponedjeljak, 7. oktobra, treba stupiti na izdržavanje kazne, potvrdio je njegov branilac za Detektor.
Bosanska Krupa. Foto: BIRN BiH

Kako je kazao branilac Hasan Veladžić, Isaković nije zatražio odgodu izvršenja te će u ponedjeljak, 7. oktobra, pristupiti u Kazneno-popravni zavod u Bihaću na izdržavanje kazne.

Prethodno je Vrhovni sud Federacije BiH potvrdio drugostepenu presudu iz septembra prošle godine.

“Trećestepeno vijeće Vrhovnog suda Federacije donijelo je presudu kojom je kao neosnovana odbijena žalba branitelja optuženog i potvrđena presuda kojom je optuženi osuđen na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine”, saopćeno je iz Vrhovnog suda.

Isaković je prvostepenom presudom Kantonalnog suda u Bihaću oslobođen optužbi. Nakon što je ta odluka ukinuta i predmet vraćen na ponovno suđenje, Kantonalni sud ga je oslobodio odgovornosti, poslije čega je i drugi put ukinuta prvostepena presuda.

U drugostepenom postupku mu se sudilo u Vrhovnom sudu Federacije, i u septembru prošle godine je osuđen na četiri godine zatvora.

Kako je tada saopćeno iz Vrhovnog suda Federacije, Isaković je u julu 1995. na teritoriji općine Bosanska Krupa, u toku izvođenja vojne operacije u širem rejonu brda Ćorkovača, izdao naredbu za ubistvo zarobljenog nepoznatog vojnika Vojske Republike Srpske (VRS).

Vrhovni sud je Isakovića u drugostepenom postupku pravosnažno oslobodio optužbe da je, kao komandir interventno-diverzantskog voda “Gazije” u sastavu 505. bužimske brigade Armije BiH, ubio zarobljenog pripadnika VRS-a.

Amila Žunić