Suđenje

Dudaković i ostali: Vještak konstatovao oštećenja uzrokovana projektilima

30. Septembra 2024.16:34
Na suđenju za zločine u više krajiških opština, nastavljeno je iznošenje nalaza vještaka sudske medicine o obradi i identifikaciji posmrtnih ostataka pronađenih na području Sanskog Mosta, za koje je dijelom konstatovao da je smrt nastupila dejstvom projektila.
Atif Dudaković s braniocem Asimom Crnalićem. Foto: BIRN BiH

Vještak Željko Karan predstavio je podatke iz dokumentacije za 22 žene i muškarce, čiji su posmrtni ostaci pronađeni, a potom sudsko-medicinski obrađeni i identifikovani.

Na određenom broju posmrtnih ostataka vještak je konstatovao oštećenja kostiju koja ukazuju na nesporno ili vjerovatno dejstvo projektila ili eksplozivnih sredstava.

“Ovi se lomovi, s velikim stepenom sigurnosti, mogu dovesti u vezu s pucnjavom. Tu u obzir dolazi rafalna paljba“, kazao je Karan komentarišući nalaze za Milu Savanovića, među čijim odjevnim predmetima je pronađen i projektil.

Prema njegovom nalazu, kod dijela osoba na kostima nije bilo oštećenja te nije mogao biti utvrđen uzrok smrti. Većina ekshumacija i reekshumacija rađena je na lokalitetu groblja Grede, Šušnjari i Kruhari, te Zdenac kod Sanskog Mosta.

Karan je naveo da je u pojedinim slučajevima, prilikom asanacije terena, pronađen manji broj kostiju na površini zemlje. U nekoliko slučajeva pronađeni su ugljenisani ostaci kostiju, kao i tragovi djelovanja životinja.

Vještak je obrazlagao fotodokumentaciju na kojoj su zabilježeni posmrtni ostaci, kao i odjeća i lične stvari. U većini slučajeva radilo se o civilnoj odjeći, a u pojedinim slučajevima bilo je vojnih pantalona ili jakni.

“Od ličnih stvari pronađen je ključ, dvije kutije s lijekovima i jedan češalj“, rekao je Karan predočavajući dokumentaciju za Milevu Radovanović.

Neke od identifikovanih osoba bile su 1914. i 1919. godište.

Za zločine na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta, uključujući ubistva više od 300 osoba, progone i uništenje vjerskih objekata, sudi se bivšem komandantu i pripadnicima Petog korpusa Armije BiH – Atifu Dudakoviću, Sanelu Šabiću, Ibrahimu Šiljediću, Safetu Salihagiću, Adisu Zjakiću, Redžepu Zlojiću, Samiru Solakoviću, Fatmiru Muratoviću, Muharemu Aleševiću, Huseinu Balagiću, Edinu Domazetu, Ejubu Koženjiću, Ibrahimu Nadareviću i Saidu Mujiću.

Vještak će s iznošenjem nalaza nastaviti 7. oktobra.

Marija Taušan