Suđenje

Porić: Počelo suđenje za zločine nad zarobljenicima u Krupi

26. Septembra 2024.12:33
Čitanjem optužnice počelo je suđenje Nerminu Poriću za zločine nad ratnim zarobljenicima počinjene u ljeto 1995. na području Bosanske Krupe.
Bosanska Krupa. Foto: BIRN BiH

Porić je optužen u svojstvu komandira voda Vojne policije 511. brigade Armije Bosne i Hercegovine za ubistva pripadnika Vojske Republike Srpske koji su zarobljeni na lokalitetima Kobiljnjaka, Osmače i Ćojluka.

Prema optužnici, zarobljeno je najmanje 25 vojnika, od kojih su četvorica odmah ubijena, a ostali odvedeni u vojni pritvor komande 511. brigade u Pištalinama, odakle su izvođeni i ubijeni na više lokacija.

“U to vrijeme optuženi Porić Nermin je bio komandir voda Vojne policije ove brigade”, kazala je u uvodnoj riječi tužiteljica Marijana Čobović.

U optužnici se navodi da su Porić i njemu podređeni pripadnici Vojne policije izveli najmanje trojicu zarobljenika i ubili ih na lokalitetu Perne-Padež.

Osim po direktnoj, optužnica tereti Porića po komandnoj odgovornosti za ostale slučajeve ubistava zarobljenika jer nije spriječio, kao ni preduzeo mjere na kažnjavanju počinilaca.

“Tužilaštvo posebno ističe okrutno ubistvo ispred pritvora najmanje šestorice ratnih zarobljenika koji su tučeni kolčevima do smrti”, navela je Čobović.

Kazala je da niko od zarobljenih nije preživio te da će ubistva dokazivati svjedočenjem insajdera.

Tužiteljica je napomenula da je u ovom predmetu ranije podignuta optužnica protiv Senada Bužimkića i drugih, a da Porić tada nije bio dostupan.

Branilac Edin Felić kazao je da Odbrana u ovoj fazi neće iznositi uvodnu riječ.

Tužilaštvo je ranije predložilo spajanje postupka protiv Porića sa predmetom “Bužimkić i drugi”, u kojem je u toku suđenje. Odbrana se protivila ovom prijedlogu.

“Nakon što se izjasne Odbrane u predmetu ‘Bužimkić i drugi’, Sud će donijeti odluku”, rekla je predsjedavajuća Vijeća Tanja Curović.

Tužiteljica Čobović je predložila da se, ako ne bude spajanja, ročišta održavaju paralelno dok traje saslušanje svjedoka. Branilac Felić se nije protivio tom prijedlogu.

Marija Taušan