Suđenje

Drljača i ostali: Udarci palicom preko leđa

20. Septembra 2024.16:23
Na suđenju za zločine počinjene u Vojno-istražnom zatvoru “Mali logor” u Banjoj Luci, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je od optuženog Uroša Graba “dobio palice preko leđa”.

Optuženi iz predmeta “Drljača Rajko i ostali”. Foto: BIRN BiH

Na početku suđenja Odbrana optuženog Slobodana Savića je zatražila da postupak s kojim je spojen predmet njegovog branjenika krene iz početka i da se saslušaju ranije saslušani svjedoci. Predsjedavajuća Sudskog vijeća Vesna Jesenković je kazala da Vijeće odbija prijedlog Odbrane.

“Do sada je saslušan 21 svjedok, a samo se jedan odnosi na optuženog Savića i ponovo će biti saslušan, i branilac će imati priliku da ispita svjedoka”, izjavila je predsjedavajuća Jesenković.

Svoje svjedočenje je potom dao svjedok Adil Medić, koji je ispričao da je na početku rata živio u Banjoj Luci. Te 1992., kako je naveo, najveći problem stanovništvu je bilo otpuštanje radnika s posla. Rekao je da je radio za “Merhamet” i smatrao je da ne treba napuštati svoju kuću.

Kasnije je saznao da je na kraju februara 1995. uhapšeno rukovodstvo “Merhameta” u Sanskom Mostu i Prijedoru.

“Ja sam uhapšen 21. marta 1995. Odveden sam na policiju i tu proveo dvije noći. Prvu noć sam bio zavezan za radijatorsku šipku, a drugu noć za konstrukciju nekog stola”, izjavio je svjedok te dodao da je sljedećeg dana odveden u Civilni istražni zatvor.

Kazao je da je nakon nekoliko dana odveden u “Mali logor”, Vojno-istražni zatvor (VIZ).

Nije znao s kim je bio u ćeliji kad je došao, ali je čuo kad se jedan od zatvorenika vraćao sa ispitivanja te da mu je “jedan policajac rekao: ‘Nemoj se ti, pukovniče, sekirat, ti ćeš izaći brzo iz zatvora, a ovaj’, pokazujući na mene, ‘neće nikad’”.

Svjedok je dodao da su tog policajca zvali “Zenica”, a da je saznao da je to bio Slobodan Savić.

Ispričao je da su uslovi u zatvoru bili takvi da je on ležao na podu, a da su neki zatvorenici spavali na krevetima.

“Hrana je bila dosta posna, riža, grah i ponekad krompir. Mlađima nije bilo dovoljno”, opisao je svjedok uslove u zatvoru.

Kazao je da je nakon 35 dana prebačen u samicu sa izvjesnim Budimlićem. Ispričao je da je to bio čovjek koga je vidio iz prethodne ćelije, te da je čuo tupe udarce i da je udaran. Rekao je da ga je poslije vidio kako ne zna kuda ide.

Opisao je da je objekat VIZ-a bio nekadašnja krojačka vojna zadruga i da se sastojala od prizemlja i sprata.

Izjavio je da se sjeća da je upravnik zatvora bio Drljača, a da je njegov zamjenik bio Bućan. Kazao je da se sjeća i Gojka, koga su zvali Goja, Slobodana Savića “Zenice”. Sjeća se osobe koju su zvali Brko, rekao je da je on galamio, ali da nije čuo da je nekoga tukao. Imena je čuo, kako je kazao, od dvojice mladića iz Orašja, koji su u zatvoru bili dvije godine.

Svjedok je ispričao kako nije bio fizički maltretiran, do dana kad je pao Knin.

“Tog dana sam od Graba Josipa, mislim da se tako zove, dobio preko leđa palice”, izjavio je svjedok, koji je potom na upit Tužilaštva rekao da je tačno da se osoba zove Uroš Grab, kako je ranije izjavio u uloženim iskazima iz 2012. i 2022. godine.

Svjedok je ispričao kako su jednog od narednih dana u prostoriju ušli Lekić i Goran Bojić, a da se treće osobe ne sjeća.

“Lekić je mene udario u području vrata i brade… i kad sam došao sebi, vidio sam da ostali primaju batine”, izjavio je Medić.

Na upit predsjedavajuće Vijeća da li je prezime osobe koja ga je udarila Letić ili Lekić, svjedok je rekao: “Sam Bog zna.”

Kao dokaz Tužilaštvo je pokazalo pismo koje je svjedok napisao 1996. nakon izlaska iz zatvora a u kome se spominju imena svih stražara iz VIZ-a. Svjedok je kazao da je pismo pisao drugim zatvorenicima da bi mu ispričali svoje priče, kako bi on poslije napisao knjigu o događajima iz zatvora.

Odbrana Drljače je uložila prigovor na navedeno pismo kao dokaz Tužilaštva.

Svjedok je izjavio da je iz zatvora izašao 28. decembra 1995. godine.

Optužnica tereti Rajka Drljaču, Milića Bućana, Gorana Jorgića, Gorana Bojića, Svetislava Cvijetića, Uroša Graba, Aleksandra Jankovića, Igora Kljakića, Milenka Letića, Borislava Milakovića, Draška Radusinovića, Gojka Soldata, Mileta Vučkovića, Gorana Savića, Duška Drljaču i Slobodana Savića da su, u svojstvu upravnika, zamjenika upravnika i stražara, u periodu od 1992. do 1995. počinili zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u “Malom logoru” – između ostalog, premlaćivanjima, zlostavljanjima, seksualnim zlostavljanjem te drugim nečovječnim postupanjem.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. oktobar.

Senita Patković