Vijest

Početkom oktobra žalba na presudu za zločine u Vogošći

17. Septembra 2024.15:38
U Sudu Bosne i Hercegovine 10. oktobra zakazana je sjednica Apelacionog vijeća na kojoj će biti iznesena žalba na oslobađajuću prvostepenu presudu Miladinu Trifunoviću za zločine počinjene na području Vogošće 1992. godine, potvrđeno je za Detektor.
Miladin Trifunović. Foto: BIRN BiH

Iz Državnog tužilaštva su krajem prošle godine uložili žalbu na prvostepenu presudu zbog bitnih povreda odredbi krivičnog postupka, povrede Krivičnog zakona BiH, te pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, a Sud BiH je zakazao ročište za iznošenje žalbi 10. oktobra.

Odbrana Trifunovića je, u odgovoru na žalbu, zatražila da prvostepena presuda bude potvrđena, odnosno da optuženi bude oslobođen odgovornosti.

“Nije sporna uopšte bila nijedna pogibija, ni događaj, kako i šta se desilo. Ako se to poreda po danima kada su stradali, postoji samo jedna stvar koja je nesporna – Miladin Trifunović tada nije bio tu. On je 18. septembra 1992. godine ujutro ranjen i bio je na liječenju na VMA u Beogradu. Na sve to smo imali izvještaj Vukote Vukovića da, nakon njegovog ranjavanja, on preuzima komandu nad brigadom”, rekao je njegov branilac Aleksandar Lazarević.

Sud BiH je u prvostepenom postupku oslobodio Miladina Trifunovića optužbi za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Vogošće.

Trifunović je oslobođen optužbi da je kao komandant Vogošćanske brigade Vojske Republike Srpske davao saglasnost komandirima njemu podređenih jedinica da upravi zatvora “Planjina kuća” u Vogošći izdaju naredbe za odvođenje i korištenje zatvorenih civila za radove na prvim linijama borbenih dejstava, kao i da je lično najmanje pet puta izdao takve naredbe iako je znao da se na tim lokacijama odvijaju borbe i da to nije bezbjedno za civile.

“Nakon izvršene analize dokaza, Vijeće nije van razumne sumnje utvrdilo da je optuženi Trifunović učinio krivično djelo koje mu se optužnicom stavlja na teret”, rekao je tokom izricanja presude predsjedavajući Sudskog vijeća Braco Stupar.

Jasmin Begić