Suđenje

Optuženi Marković rekao da je Zeljkoviću mito isplaćivao od vlastite marže

16. Septembra 2024.16:16
Svjedočenjem optuženog Saše Markovića u banjalučkom Okružnom sudu, nastavljeno je suđenje bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislavu Zeljkoviću i drugima u predmetu “Korona ugovori”.
Okružni sud u Banja Luci. Foto: BIRN BiH

Marković je ranije kazao da je, na ime prodanih zaštitnih odijela Institutu, Zeljkoviću isplatio 250.000 maraka mita, te da je novac odnosio u kesama i fascikli u prostorije stranke Ujedinjena Srpska u Banjaluci. Na ovom ročištu je Odbrana Zeljkovića nastavila njegovo ispitivanje.

Marković je, odgovarajući na pitanja advokatice Jadranke Ivanović, danas prvi put precizirao da je bivšem direktoru Instituta kao mito isplaćivao novac od vlastite marže, a procentualno je to iznosilo 30 odsto.

“Nakon svake uplate novca za isporučena zaštitna odijela, novac sam nosio Branislavu Zeljkoviću. Od moje marže Zeljković je, dakle, uzimao 30 odsto i to je bila ta cijena od devet maraka po odijelu, koju je Zeljković napisao na papiriću koji mi je pokazao u Institutu“, objasnio je Marković.

Optuženi je potvrdio da je bio u strahu zbog onoga na šta se obavezao, ali nije odbio ponudu Zeljkovića, iako je mogao. Naveo je da to nije učinio zbog njegove obaveza prema firmi “Ultimaks”, koja je isporučivala zaštitna odijela.

Ivanović je zatim podsjetila optuženog da je izjavio da nije imao ugovor s “Ultimaksom”, na šta je Marković rekao da jeste imao poslovnu obavezu.

Odbrana je istakla da objektivni dokazi, među kojima i onaj o broju isplata novca od strane Instituta, ukazuju da Marković ne govori istinu, te da nije ni mogao isplatiti Zeljkoviću ukupan iznos od 250.000 maraka.

Marković je na pitanja Ivanović izjavio i da nema materijalnih dokaza da je Zeljkoviću predao pomenuti novac, ali da je vodio ličnu evidenciju o isplatama koju nije predao policiji niti republičkom tužiocu.

“Tu evidenciju nisam pisao na papir, već sam je vodio za sebe lično“, dodao je Marković.

Bivši direktor Instituta za javno zdravstvo RS-a, Branislav Zeljković, optužen je za zloupotrebu položaja prilikom nabavki tokom trajanja pandemije virusa korona.

Uz Zeljkovića, optužnicom su obuhvaćeni i direktor turističke agencije “Travel for fun” Saša Marković, direktor firme “Procontrol” Slavko Bojić, direktor firme “Promeding” iz Laktaša Dragan Dubravac i bivši direktor “Sineks laboratorije” Sani Crljić.

Optuženi se terete da su u postupcima javnih nabavki, za vrijeme trajanja pandemije virusa korona, oštetili RS za 1,3 miliona KM.

Marković i Zeljković se optužnicom dodatno terete za davanje, odnosno primanje mita.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. septembar.

Đorđe Vujatović