Članak

Ružica Jukić tužila Branka Perića za klevetu

4. Novembra 2019.18:08
Ružica Jukić, potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), potvrdila je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je protiv Branka Perića, sudije Suda Bosne i Hercegovine, podnijela tužbu za klevetu i pritužbu Uredu disciplinskog tužioca.

Ona je kazala da će tužbu povući ukoliko sudija Perić u roku za odgovor na tužbu porekne ono što je rekao, odnosno negira svoje tvrdnje.

“On je prva osoba koju sam tužila iz pravosuđa. I ranije sam upozoravala da to što iznosi nije istina”, kazala je Jukić.

Iz Ureda disciplinskog tužioca su za BIRN BiH potvrdili da su primili pritužbu koju je podnijela protiv sudije Perića.

“Kolega Perić je opsjednut mojim likom i djelom, jer stalno piše o meni i iznosi neistine u emisijama, koje pa više i ne pratim, jer je sve postalo besmisleno”, objavila je 3. novembra Jukić na svom Facebook profilu u reakciji na kolumnu sudije Branka Perića objavljenu 1. novembra u Nezavisnim novinama.

Perić za BIRN BiH kaže da je vidio objavu Jukićeve na Facebooku, ali da ga u vezi s tim još niko nije kontaktirao iz Ureda disciplinskog tužioca.

“Ja se Ružicom ne bavim, ja pišem o nekim stvarima koje su značajne za funkcionisanje institucije, tako da se ja njome neću baviti. Nedostojno je uopšte davati joj na značaju”, kaže Perić.

On je u kolumni u Nezavisnim novinama, između ostalog, napisao da “Jukić vodi svoje istrage o ‘zavjereničkom planu za rušenje VSTS-a’, koji smišljaju ‘ambasade pojedinih zemalja’, naravno, uz učešće domaćih izdajnika. Narod bi rekao: ‘Selo gori, a baba se češlja!’”.

“Zašto bi samo njoj pripadalo pravo da interveniše u predmetima stranaka? Ima li teže kompromitacije pravosuđa od onoga što radi Ružica Jukić?”, napisao je, između ostalog, u kolumni Perić.

Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a, u kojoj je bila Jukić, odbila je 2017. godine disciplinsku tužbu protiv Perića koju je zbog njegovih istupa u medijima podnijelo Udruženje žrtava i svjedoka genocida u Bosni i Hercegovini. U tužbi je stajalo da je Perić u tri navrata javno komentarisao postupke u koje je bio uključen, te je time prekršio kodeks ponašanja sudija. Perić je i pravosnažno oslobođen odgovornosti u ovom slučaju.

    Albina Sorguč