Vijest

Predložen pritvor optuženom za zločin u Bosanskom Brodu jer se ne odaziva na pozive suda

7. Oktobra 2022.10:17
Okružno javno tužilaštvo Doboj uputilo je sudu prijedlog za određivanje pritvora Svjetlanu Kostadinoviću, optuženom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Bosanskom Brodu.

Okružno javno tužilaštvo u Doboju. Foto: BIRN BiH

Tužiteljica Mersiha Mehmedagić uputila je Okružnom sudu u Doboju prijedlog za određivanje pritvora Svjetlanu Kostadinoviću, optuženom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Bosanskom Brodu.

“S obzirom na brojna ročišta na kojima se optuženi nije pojavio, sačinila sam pismeni prijedlog za određivanje pritvora, jer postoje okolnosti da se krije, odnosno da je u bjekstvu”, kazala je Mehmedagić.

Okružno tužilaštvo Doboj tereti Kostadinovića, bivšeg pripadnika Vojne policije 101. bosansko-brodske brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), da je “mučio, prisiljavao na prinudni rad i nečovječno postupao prema civilu srpske nacionalnosti”.

U optužnici se navodi da je ta krivična djela počinio u Bosanskom Brodu između maja i jula 1992. godine, u logorima koji su se nalazili u staroj zgradi Stanice javne bezbjednosti i na stadionu Fudbalskog kluba “Polet”.

Njegov branilac Siniša Lopandić ocijenio je prijedlog za određivanje pritvora “preuranjenim”, jer Kostadinović prima sudske pozive na svojoj adresi.

Iako je uredno primio poziv, optuženi se nije pojavio na današnjem ročištu za izjašnjenje o krivici, kao ni na ranijim ročištima. 

Prema podacima Tužilaštva u Doboju, Svjetlan Kostadinović živi u Njemačkoj.

Ročište na kojem će biti razmatran prijedlog za određivanje pritvora zakazano je za 25. novembar.

Arnes Grbešić