Suđenje

Nešković Zoran i ostali: Najopasniji stražari bili Ujić i Đerić

26. Septembra 2022.16:54
Na suđenju za zločine počinjene 1995. u logoru “Rasadnik” u Rogatici, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da su ga tokom zatočeništva udarali optuženi Slaviša Đerić i Nenad Ujić.

sudnicaSud BiH. Foto: Sud BiH

Omer Čavčić je ispričao da im je 27. jula 1995. bilo naređeno da napuste Žepu i da su odvezeni prema Kladnju, ali je izveden u jednu školu, gdje je bilo još drugih starijih osoba. Naveo je da su odvezeni u Rogaticu i zatvoreni u “Sladaru”, gdje im je jedan general kazao da tu moraju ostati četiri dana. Kako je rekao, ostali su šest mjeseci.

Svjedok je kazao da se sjeća čuvara Nenada Ujića i Slaviše Đerića, koje do tada nije poznavao, ali su mu oni rekli da ih mora oslovljavati sa “gospodine” i imenom kojim su se predstavili. Prema njegovim riječima, Ujić i Đerić su bili “najopasniji”. Na pitanje tužioca Dževada Muratbegovića kakav je bio odnos stražara odnosno Đerića, Čavčić je kazao:

“Obavezno tuča tri puta na dan. Udara po ramenima i po leđima palicom”, prisjetio se svjedok.

On je slično odgovorio i na pitanje o Ujiću, navodeći da mu je najgore bilo kada ih je tjerao na kupanje u zaleđenoj Rakitnici, nekoliko dana prije Nove godine.

Svjedok je rekao da i danas osjeća zdravstvene posljedice od batina i da ne može podići ruku.

On je kazao da je upravnik bio Zoran Nešković. Rekao je da se nije imao kome požaliti na batine, te ispričao kako je Mehmed Hodžić, na insistiranje Neškovića, kazao da ga je izudarao Ujić, koji ga je kasnije izmlatio drškom od sjekire.

Svjedok je rekao da je kod Ujića vidio njegov sat, koji mu je oduzet po dolasku u Rogaticu, te da mu je optuženi zaprijetio.

“Ako ikome kažeš, tvojima ili mojima, oba ću ti uha odsjeći”, prisjetio se Čavčić Ujićevih riječi.

Svjedok je govorio i o premlaćivanjima drugih zatočenika.

Đerićevom braniocu Goranu Dragoviću potvrdio je da je radio četiri mjeseca u pilani po čitav dan i da ih tamo niko nije tukao. Na pitanja sutkinje Medihe Pašić kazao je da bi ih tukli po povratku iz pilane.

Odbrani je potvrdio da Ujić nije bio stražar tokom cijelog njegovog boravka i da je, nakon što je istukao Mehmeda Hodžića, došao jedan novi.

Zoran Nešković, Panto Pantović, Slaviša Đerić, Nenad Ujić i Pero Despet optuženi su za nečovječno postupanje, ubistvo i seksualno zlostavljanje počinjeno nad civilima u zatočeničkom objektu “Rasadnik” u Rogatici u periodu od kraja jula do 22. decembra 1995. godine.

Nešković je optužen u svojstvu komandira zatočeničkog objekta, a ostali optuženi u svojstvu stražara u “Rasadniku”, gdje je bilo zatočeno više od 40 muškaraca bošnjačke nacionalnosti s područja Rogatice, Žepe i Srebrenice.

Bego Gladović je rekao da je nakon pada Srebrenice završio u Rogatici. Naveo je da ga je stražar po prezimenu Ujić dva puta pretukao.

“Udara u srce, bubrege… Ležao sam 12 dana kad su me ovo jednom slomili”, kazao je Gladović.

On je naveo da ga je jednom udario i Đerić, a da ga je stražar po nadimku Franc tukao dvije večeri. Čuo je da je upravnik bio Zoran Nešković.

“Dolazio je on kad treba nešto da se rasporedi. On nije tukao”, rekao je svjedok.

Na pitanje braniteljice Zorane Čarkić, Gladović je kazao da je Panto bio dobar prema zatočenicima, kao i Despet.

“Dobar čovjek, sto posto”, rekao je svjedok.

Suđenje se nastavlja 26. septembra.

Marija Taušan