Vijest

Naredne sedmice počinje suđenje za zločine počinjene u Bosanskom Novom

3. Juna 2022.15:38
U ponedjeljak, 6. juna na Sudu Bosne i Hercegovine će biti održana statusna konferencija i početak glavnog pretresa za ratne zločine počinjene na području Bosanskog Novog od maja 1992. do kraja marta 1993. godine.

Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Tužilaštvo tereti Dragana Đurića, Simu Ličinu, Žarka Kalinića, Miru Bosančića, Nedeljka Pilipovića te Bogdana, Žarka i Jovana Graba da su, u svojstvu pripadnika voda Vojne policije Lake novogradske brigade Vojske Srpske Republike BiH, nanosili povrede civilima koji su bili zatočeni u logoru stacioniranom u Vatrogasnom domu u Bosanskom Novom.

U ponedjeljak će biti održana sjednica vijeća Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine u predmetu Malke Koromana. Sud BiH je u januaru oslobodio Koromana, načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) na Palama, optužbi za zločine počinjene na području ove opštine 1992. godine. Prvostepenom presudom Koroman je oslobođen optužbi za nezakonito zatvaranje bošnjačkih civila u SJB-u i fiskulturnoj sali, gdje su bili izloženi ubistvima, mučenjima i zlostavljanjima od aprila do septembra 1992. godine.

U nastavku suđenja Đorđu Ristaniću, koji je optužen da je u periodu od aprila do decembra 1992. godine učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon Bošnjaka i Hrvata sa područja Brčkog, završne riječi će u utorak iznijeti Odbrana.

U petak će pred Sudom BiH završne riječi iznijeti Odbrana Luke Dragičevića, koji je prvooptuženi u slučaju ubistva 20 putnika u Višegradu otetih 27. februara 1993. godine iz voza u Štrpcima.

Tužilaštvo BiH tereti nekadašnjeg komandanta Višegradske brigade Luku Dragičevića i bivše pripadnike Interventne čete Obrada i Novaka Polugu, Dragana Šekarića, Olivera Krsmanovića, Petka Inđića, Radojicu Ristića i Miodraga Mitrašinovića.

Naredne sedmice se nastavljaju suđenja za ratne zločine na području Teslića, Doboja, Kalinovika, Ilijaša, Donjeg Vakufa, Rogatice, Višegrada i Prijedora.

 

Jasmin Begić