Suđenje

Babić Ranko i ostali: Iznesene žalbe na presudu za zločine kod Prijedora

31. Maja 2022.15:54
Pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine iznesene su žalbe na prvostepenu presudu kojom je Ranko Babić oslobođen, a Bratislav Bilbija i Đuro Adamović osuđeni za zločin počinjen 1992. godine nad civilnim stanovništvom na području Prijedora.

Ranko Babić, Bratislav Bilbija i Đuro AdamovićBabić Ranko i ostali. Foto: Sud BiH

Tužilaštvo se žalilo na pogrešno i nepotpuno utvrđeno stanje u prvostepenoj presudi kao i na visinu sankcije Bilbiji, koji je osuđen na dvije, i Adamoviću, koji je osuđen na tri godine zatvora. Odbrane Bilbije i Adamovića su se žalile na povrede postupka i zakona u prvostepenom postupku, kao i na pogrešno utvrđeno činjenično stanje te visinu sankcije.

Tužilaštvo i dvije Odbrane su tražile preinačavanje presude ili novo suđenje pred Apelacionim vijećem. Babićeva Odbrana navela je da žalbu Tužilaštva treba odbiti, ocijenivši da nije dokazan nijedan navod u odnosu na optuženog.

Tužiteljica Gordana Bosiljčić kazala je da u cijelosti ostaje kod navoda žalbe.

Odbrana Bilbije ocijenila je da je u prvostepenoj presudi počinjeno nekoliko veoma bitnih povreda. Branilac Savan Zec je kazao da je Prvostepeno vijeće izmijenilo činjenični opis optužnice i povećalo količinu kriminalne aktivnosti da bi kreiralo krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

“Bez toga ne bi mogao biti proglašen krivim”, rekao je Zec.

On je dodao da je Vijeće utvrdilo da su nezakonite izjave koje je glavni istražilac Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uzeo tokom istrage u kući od punca i punice, ali da su morali biti izuzeti i drugi dokazi.

“Vijeće prihvata 11 zapisnika tog istražitelja iako je to lice trebalo izuzeti iz istrage”, istakao je Zec.

On je dodao da u prvostepenoj presudi nisu objašnjene ni razlike u ključnim činjenicama koje je iznio svjedok “A”.

Adamovićev branilac Radovan Stanić takođe se u žalbi osvrnuo na prekoračenje optužbe u presudi.

U optužnici se nigdje ne navodi nanošenje povreda predmetom uzetim iz auta i stavljanje noža pod grlo od strane Adamovića, tvrdi on.

“Te izmjene je unio sud”, kazao je Stanić.

Bosiljčić je navela da žalbe Odbrana treba da budu odbijene.

Prvostepenom presudom iz novembra 2021. godine Bilbija i Adamović su proglašeni krivim za nečovječno postupanje prema civilima u zaseoku Bukvik počinjeno u avgustu 1992. godine. Oni su, zajedno sa Babićem, oslobođeni optužbi za ubistvo, mučenje i prisilni nestanak. Optužnica ih je teretila za zločin protiv čovječnosti, a Bilbija i Adamović su proglašeni krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Apelaciono vijeće će naknadno donijeti odluku o žalbama.

 

Marija Taušan