Suđenje

Nešković Zoran i ostali: Nisu samo Bošnjaci bili zatvoreni u “Rasadniku”

28. Oktobra 2024.16:32
Na suđenju za zločine u Rogatici, svjedok Odbrane je kazao kako je znao da je optuženi Pero Despet, s kojim je bio na liječenju, nakon ranjavanja raspoređen da radi kao čuvar u “Rasadniku”.
Zoran Nešković. Foto: BIRN BiH

Branislav Vojović je ispričao da je u septembru 1992. godine, nakon ranjavanja, bio na liječenju u Beogradu, gdje je upoznao i optuženog Despeta.

“Ranjen je pet ili šest mjeseci poslije mene”, kazao je svjedok i dodao da je znao da je optuženi kasnije raspoređen da radi kao čuvar u “Rasadniku”.

Svjedok je rekao da u “Rasadniku” nisu bili zatvoreni samo Bošnjaci, već je bilo i Srba koji su se oglušili o zakon. Ispričao je da su zatvorenici tada skupa s njima razgovarali i da je znao da se radi o ljudima čije su porodice očekivale da će brzo biti razmijenjeni.

“Nikog nisam vidio da je isprebijan, udaren, čak su neki nešto i radili. Atmosfera je bila k'o da smo svi jedno”, ispričao je svjedok.

Tužiocu Dževadu Muratbegoviću je rekao da je Despet bio uniformisan i da je ponekad imao naoružanje kod sebe.

Ispričao je da nikad nije vidio više od dva do tri stražara u “Rasadniku” i da je jednom vidio Pantu Pantovića, te je potvrdio da je Zoran Nešković bio upravnik pritvora.

Kazao je da su u “Rasadnik” dolazili oficiri višeg ranga, ali da je on bio običan vojnik.

Svjedočio je na suđenju za nečovječna postupanja, ubistva i seksualna zlostavljanja počinjena nad civilima u zatočeničkom objektu “Rasadnik” u Rogatici – od kraja jula do 22. decembra 1995. godine – za koja su optuženi Nešković, Pantović, Slaviša Đerić, Nenad Ujić i Despet. Nešković je optužen u svojstvu komandira, a ostali u svojstvu stražara.

Na današnjem ročištu je saslušan još jedan svjedok Odbrane, a predsjedavajući Sudskog vijeća Zoran Božić je kazao da je u javnosti zabranjeno objavljivati sadržaj njegovog iskaza.

Nastavak suđenja je planiran za 4. novembar.

Senita Patković