Suđenje

Majstorović i ostali: Djed izgorio u kući

28. Oktobra 2024.12:32
Na suđenju za zločine na području Vlasenice, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine prisjetio se napada na Duriće i mrtvih mještana, među kojima je bio i njegov djed.
Radosav Savić. Foto: BIRN BiH

Sanel Durić je kazao da su Durići prvi put napadnuti 8. maja 1992., kada su se mještani sakrili u šumu, a da je tada  ubijen Hilmo Durić.

“U junu je bio drugi napad… Šest, sedam sati puca s Trešnjika, lomi, grmi“, kazao je Durić, koji je tada imao 15 godina.

On je rekao da su se ponovo sakrili u šumu, te da je na to područje sutradan otvarana minobacačka vatra. Ispričao je kako je s jednom grupom išao uz potok i čuo da neko od vojnika kaže: “Srećko, levo, levo“.

“Za pola sata, sat počela je takva pucnjava, prolom… Na nas natrčaše dvojica iz sela, kažu pobiše sve dole u Potocima“, prisjetio se Durić.

Naveo je imena mještana ubijenih u Potocima i na drugim lokacijama, a među žrtvama je bio i njegov djed Fajko, koji je izgorio u kući.

“U mene je djed bio bolestan i star, kretao se sporo“, rekao je svjedok, dodajući da je njegov otac u kući pronašao nekoliko kostiju.

On je kazao da je vidio grupu ljudi kako odlaze prema Vlasenici u pratnji srpskih vojnika. Dodao je da su njegova i druge kuće bile zapaljene i razrušene.

Na pitanja Odbrane je kazao da nije prepoznao nikog od vojnika taj dan.

On je svjedočio na suđenju Živojinu Majstoroviću, Radenku Dubočaninu i Radosavu Saviću, optuženima za zločin protiv čovječnosti. Prema optužnici, oni su početkom juna 1992. – obučeni u maskirne uniforme s čarapama na glavi – na području sela Drum, Alihodžići, Pijuci, Džamdžići i Gradina s više nepoznatih lica otvorili vatru po civilima i objektima. Tog dana je ubijeno više od 23 osobe.

Tužilac Seid Marušić pročitao je iskaze iz istrage četiri preminula svjedoka.

Hasnija Durić navela je u iskazu da su u njenoj kući nakon napada pronađene spaljene kosti njenog supruga Fajke.

Kazala je da je njen suprug bio invalid i ostao je sam u kući, dok su drugi mještani pobjegli u šumu.

Fatija Durić je u istrazi ispričala kako su srpski vojnici pucali na njih dok su se skrivali u šumi, te da je u napadu ubijeno osam mještana. Neki su se, kako je navela, predali.

“Na čelu kolone je bio Savić Rade… ‘Ako neko zapuca na Srbe, sve ćemo vas pobiti'“, navela je Durić.

Ona je rekla da je njen sin Hilmo pronađen mrtav.

Hasnija Ademović ispričala je kako je s porodicom odvedena u logor “Sušica“.

“Žena iz Druma plakala je i rekla da su joj pred njom ubili muža i dva sina“, izjavila je Ademović.

Mehmed Agić u istrazi je ispričao kako je doveden u “Sušicu“, gdje je bilo zatvoreno na stotine civila. Neki su, kako je naveo, odvođeni i nikad se nisu vratili.

Odbrana Majstorovića prigovorila je na relevantnost sva četiri iskaza, dok su branioci Dubočanina i Savića iznijeli prigovore na zakonitost izjava, navodeći da nisu saslušani u skladu sa zakonskim odredbama.

Suđenje se nastavlja 4. novembra.

 

Marija Taušan