Suđenje

Gligorević: S optuženim na straži u Snagovu

25. Oktobra 2024.11:36
Na suđenju za zločine na području Zvornika, svjedok Odbrane ispričao je da je optuženi s njima u Snagovu držao straže u proljeće 1992. godine.
Zvornik. Foto: BIRN BiH

Milutin Vlačić kazao je da je živio u Austriji i da je 25. aprila za Uskrs došao kući u zaselak Jezero u Snagovu.

“Tenkovi su bili na Jeremićima, bili su gađali Kula-grad“, prisjetio se svjedok.

On je kazao da je po dolasku čuo da su u Snagovu dobrovoljci – “Bijeli orlovi“. Ispričao je da su se u njegovom zaseoku kod kuća organizovali da drže straže, uglavnom noću.

Naveo je da im se optuženi, koji je bio iz zaseoka Gligorevići, pridružio nakon nekoliko dana, jer je čuo da im treba pomoć. Od jednog tenkiste je čuo da ima “Zelenih beretki”.

Kazao je da su stražarili u civilnoj odjeći i da su imali oružje, mada ne svi. On je dobio neku pušku iz Drugog svjetskog rata.

Vlačić je rekao da je u Snagovu ostao do 15. maja i da se vratio u Austriju. U tom periodu, kako je naveo, osim vojske na Jeremićima i “Bijelih orlova“, nije čuo da je bilo drugih jedinica. Kazao je da mu je, kada je jednom pitao da li ima mještana u “Bijelim orlovima“, rečeno da oni ne primaju “domoroce“.

Tužiteljici Eldini Biuk je precizirao da je Gligorević s njima u Jezeru držao straže od njegovog dolaska i povratka u Austriju, a da mu poslije nije poznato gdje je bio.

Gligorević je optužen za višestruka silovanja u Liplju kod Zvornika počinjena u proljeće 1992. godine. Prema optužnici, on je bio pripadnik jedinice “Bijeli orlovi”.

Odbrana i Tužilaštvo ispitivale su svjedoka i o tome gdje je i kojim putem išao u školu, a sve u vezi, kako je rekao branilac Dragoslav Perić, tvrdnji nekih svjedoka da su viđali optuženog na putu do škole. Svjedok je rekao da nikad nije išao preko Liplja u Zvornik.

Odbrana je uložila set materijalnih dokaza, a završne riječi zakazane su za 22. novembar.

Marija Taušan