Suđenje

Rade Grujić: Veća kazna ili novo suđenje za zločin u Zvorniku

23. Oktobra 2024.15:42
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je veću kaznu, a Odbrana oslobađanje ili novo suđenje Radetu Grujiću, koji je prvostepenom presudom osuđen na šest godina zatvora zbog silovanja u Liplju kod Zvornika 1992. godine.

Zvornik. Foto: BIRN BiH

Žalbu na presudu u ime oštećene podnijela je Kancelarija za besplatnu pravnu pomoć u dijelu koji se odnosi na imovinsko-pravni zahtjev, a koji je dosuđen u iznosu od 10.000 maraka.

“U žalbi traže da se u potpunosti udovolji imovinsko-pravnom zahtjevu u iznosu od 45.000“, kazao je predsjedavajući Apelacionog vijeća Staniša Gluhajić.

Tužilaštvo se žalilo na visinu izrečene sankcije i zatražilo veću kaznu.

Odbrana se žalila na povrede postupka i zakona, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, visinu sankcije, kao i povrede Ustava i Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Tužiteljica Eldina Biuk i branilac Petko Pavlović kazali su da ostaju kod navoda iznesenih u žalbama i nisu ih detaljnije iznosili usmeno.

Grujić je prvostepenom presudom od 29. februara proglašen krivim za zločin protiv čovječnosti. U svojstvu pripadnika čete Snagovo Teritorijalne odbrane Zvornik, osuđen je za silovanje žene bošnjačke nacionalnosti u Liplju, gdje je bio zatočen veliki broj civila. Istom odlukom je djelimično usvojen imovinsko-pravni zahtjev i optuženi je obavezan da oštećenoj isplati 10.000 nakon pravosnažnosti presude.

Apelaciono vijeće naknadno će donijeti odluku po žalbama.

Marija Taušan