Suđenje

Ristić i ostali: Nagraditi ljude za “dobar posao”

17. Oktobra 2024.12:44
Na suđenju za pomaganje genocida u Srebrenici, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je 14. jula 1995. upućen u Orahovac, gdje je, između ostalih, vidio optuženog Sretena Miloševića i gdje su dovedeni zarobljenici.
Sreten Milošević. Foto: BIRN BiH

Tanacko Tanić kazao je da bio blagajnik u Zvorničkoj brigadi i da je većina vojske bila na terenu kada mu je 14. jula rečeno da ide u Orahovac jer bježe zarobljenici.

“Ja sam imao nesreću da izađem u hodnik… Miladin Mijatović kaže: ‘Hajde, uzmi pušku i idi u Orahovac’”, prisjetio se Tanić.

Naveo je koga je sve vidio u Orahovcu, uključujući Sretena Miloševića, koji je bio pomoćnik komandanta za logistiku Zvorničke brigade.

Kazao je da su u fiskulturnoj sali škole bili Bošnjaci. Vidio je dva mrtva tijela, a čuo je da je riječ o ljudima koji su pokušali oteti pušku i pobjeći.

Svjedok je potvrdio da je pozvan da ubija.

“Meni je Miladin Mijatović ponudio pušku da idem da strijeljam. Ja sam odbio, nije mi bio nadređeni”, navodi se u iskazu iz istrage koji je svjedok potvrdio.

Tanić je kazao da mu je situacija bila neprijatna i da se sklonio, a potom otišao u selo kod prijatelja. Uveče je naišao jedan kombi, u kojem su bili Mijatović i još neki, te su ga povezli.

“U kombiju je bio dječak, kaže: ‘Babo, je li ovo Srebrenica?’”, rekao je svjedok, dodavši da je dječak odvezen u bolnicu.

Po povratku u kasarnu “Standard”, kako je ispričao, u jednoj kancelariji bili su Milošević, Mijatović i još neki. Tužilac Predrag Tomić predočio mu je da je u istrazi rekao da je Milošević komentarisao da je urađen dobar posao i da ljude treba nagraditi.

“Ako sam tako rekao, tako je bilo”, kazao je Tanić.

Odbrane Lazara Ristića, Mladena Mihajlovića, Sretena Miloševića, Dragoja Ivanovića te Stanoja i Milorada Birčakovića nisu imale pitanja za Tanića.

Optuženi su da su pomagali i podržavali organizovano ubijanje bošnjačkih muškaraca u Orahovcu 13. i 14. jula.

Svjedok Čedo Jović kazao je da je bio u Vojnoj policiji Zvorničke brigade i da je radio u pravnoj službi. Naveo je da je dio Vojne policije u julu bio na terenu.

Rekao je da su dan-dva poslije zauzimanja Srebrenice on i kolega Goran Bogdanović pozvani da izađu na postrojavanje s puškama, što im se ranije nikad nije desilo.

Kazao je da je rečeno da idu u obezbjeđenje objekta i da je među pozvanim pripadnicima Vojne policije bio i Dragoje Ivanović. Odvezeni su u Orahovac.

“Niko nam nije rekao šta da radimo”, izjavio je Jović, dodavši da je s Bogdanovićem stajao sa strane fiskulturne sale.

Kazao je da su poslije par sati počeli da pristižu autobusi s Bošnjacima. Kako je naveo, kada su vidjeli da Drago Nikolić, pomoćnik komandanta za bezbjednost, odvodi svog brata, osjetili su strah i neugodnost.

“Pokušao sam da izbjegnem tu situaciju da nekog izvodim … Goran je rekao da mi tu nemamo šta tražiti”, kazao je Jović.

Dodao je da su se skrivali do uveče, a onda krišom ušli u jedan autobus i vratili se u “Standard”.

Braniocu Milošu Periću je potvrdio da prije dolaska u Orahovac nije znao ništa o dovođenju zarobljenika.

Dragu Nikolića je Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju osudio na 35 godina zatvora zbog pomaganja u genocidu.

Suđenje se nastavlja 24. oktobra.

Marija Taušan