Suđenje

Čvorić: Podnesena prijava protiv rezervnog policajca nakon prijave silovanja

17. Oktobra 2024.15:39
Na suđenju za zločin na području Zvornika, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da je 1992. bila podnesena prijava protiv rezervnog policajca Čvorića nakon što je prijavljen pokušaj silovanja.
Zvornik. Foto: BIRN BiH

Branislav Mihajlović je kazao da je od kraja jula 1992. bio komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Zvorniku i da mu je poznato da je u Diviču na stadionu bilo bošnjačko stanovništvo, koje su obezbjeđivale vojska i policija.

“Štitile su ih policija i vojska zbog napada huligana”, rekao je Mihajlović i dodao da on nije išao u Divič.

Svjedok u iskazu iz istrage datom ove godine nije spominjao da je i vojska vršila obezbjeđenje pa je na pitanje tužiteljice Eldine Biuk kazao da se toga naknadno sjetio kad je razmislio.

Mihajlović je rekao da je bila podnesena prijava za pokušaj silovanja i da je na tome radila krim-služba te da je načelnik Milorad Lokvančević insistirao da se slučaj istraži.

“Privodili su lica… priveli su Čvorića”, kazao je svjedok, dodavši da je protiv Čvorića na kraju podnesena prijava i da je razriješen dužnosti u rezervnom sastavu policije.

Potvrdio je da je poznavao Čvorićevog oca Dragu, koji mu je bio kolega iz policije u Živinicama. Svjedok se ogradio rekavši da nije vodio istragu i da ne zna da je utvrđeno da je Čvorić počinilac.

Tužiteljica je pitala svjedoka zbog čega ranije nije govorio da su privođena i druga lica, a predsjedavajuću Vijeća Minku Kreho je interesovalo zbog čega mijenja i dodaje navode u odnosu na iskaz iz istrage, te da li je s nekim kontaktirao prije suđenja. Mihajlović je rekao da se nije mogao odmah svega sjetiti.

Čvorić je optužen da je, kao rezervni milicioner SJB-a u Zvorniku, 28. jula 1992. silovao ženu bošnjačke nacionalnosti koja je s drugim civilima bila zatvorena u Diviču.

Na pitanja Odbrane, Mihajlović je potvrdio da je u policiji bio dnevnik događaja u koji su bilježene sve prijave.

Braniocu Petku Pavloviću je kazao da su u hotelu “Vidikovac” u Diviču bile dvije paravojne formacije, te da je u tom naselju bila još jedna jedinica. Prisjetio se i da je brat optuženog radio u Njemačkoj i da je bio poslao papire kako bi Zdravko došao kod njega.

Tužiteljica Biuk je pitala svjedoka kako zna da su jedinice u Diviču bile paravojne, na šta je svjedok rekao da su ih oni tako smatrali.

Suđenje se nastavlja 31. oktobra.

Marija Taušan