Vijest

Odata počast fotoreporteru Paulu Loweu, hroničaru opsade Sarajeva

15. Oktobra 2024.16:37
Paul Lowe, ugledni britanski fotoreporter koji je pokrivao velike svjetske događaje, uključujući i ratove na prostoru bivše Jugoslavije, te godinama radio u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, preminuo je u 61. godini.

This post is also available in: English

Paul Lowe. Foto: Amra-Abadzic-Lowe

Paul Lowe, fotoreporter koji je dokumentovao opsadu Sarajeva, preminuo je u subotu u Kaliforniji.

„Paul je bio hrabar i voljen drug, te duboko odan otac i muž. Gubitak je šokantan i porazan, a naša srca su uz njegovu porodicu“, naveli su iz The VII Foundation u svojoj objavi na Instagramu.

Lowe je rođen 1963. godine. Njegova karijera fotoreportera gradila se decenijama i širila svim kontinentima, tokom koje je pokrivao glavne svjetske historijske događaje od pada Berlinskog zida, preko revolucije u Rumuniji, oslobađanja Nelsona Mandele, krize gladi u Africi, do uništenja Groznog.

Njegove moćne fotografije našle su se u prestižnim publikacijama poput Timea, Newsweeka, Sunday Times Magazinea, The Observera i The Independenta.

U bivšoj Jugoslaviji je bio poznat po svojim evokativnim fotografijama opsade Sarajeva, gdje je prvi put došao da radi nedugo nakon početka rata 1992. godine.

„Tokom opsade, zaista sam se trudio dokumentovati proživljeno iskustvo građana Sarajeva: njihovu otpornost, njihovu kreativnost, hrabrost, humor i energiju u suočavanju s nevjerovatnom agresijom s kojom su se suočili”, kazao je on za BIRN 2022. godine.

Lowe je nastavio živjeti na relaciji između Ujedinjenog Kraljevstva i Sarajeva, a njegova knjiga „Bosanci“ (Bosnians), koja dokumentuje ratno i poslijeratno stanje u BiH, je objavljena 2005. godine.

I izložba „Pazi snajper!“, koju je 2021. godine priredio u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine, odnosila se na ljudske priče o opsadi sa fokusom na „Aleju snajpera“.

Lowe je tri godine radio sa Balkanskom istraživačkom mrežom kao kustos konsultant i fotograf za izložbe BIRN-ovog muzejskog i društvenog prostora, Reporterske kuće, u Sarajevu i Prištini.

„Veoma smo tužni zbog ovog ogromnog gubitka za našu zajednicu. Paulov rad je značajno uticao na dokumentovanju rata u BiH da bi se očuvala historija kako bi buduće generacije mogle razumjeti težinu ovih događaja”, kazala je regionalna direktorica BIRN-a Milka Domanović.

„BIRN je blisko sarađivao s Paulom posljednjih nekoliko godina na uspostavljanju stalne izložbe u Sarajevu o ratovima u bivšoj Jugoslaviji i ulozi medija. Takođe je pomogao BIRN-u Kosovo da postavi izložbu u Prištini povodom obeležavanja 25. godina od završetka rata na Kosovu”, dodala je Domanović.

Ona je napomenula da je Lowe godinama istraživao arhive Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Hagu kako bi pronašao materijal za izložbe.

„Nesebično je podijelio svoje znanje i svoju neprocjenjivu fotoarhivu sa BIRN-om i pomogao nam da osmislimo izložbu. Uvijek ćemo biti zahvalni za svu podršku i duge diskusije u smjeru pronalaska novih načina da ispričamo te važne priče”, naglasila je Domanović.

Lowe je, osim fotoreporter, bio i posvećen edukator koji je nastojao da inspiriše nove generacije fotografa. Bio je profesor dokumentarne fotografije i voditelj dijela magistarskog programa iz oblasti fotonovinarstva i dokumentarne fotografije na London College of Communication, University of the Arts London.

    Nejra Mulaomerović


    This post is also available in: English