Suđenje

Radović Vinko i ostali: Strijeljanje četiri brata i oca u Drinjači

8. Oktobra 2024.13:22
Na suđenju za zločine na području Zvornika, svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričala je kako je bošnjačko stanovništvo iz Kostijereva odvedeno 30. maja 1992. i kako su muškarci ubijani u Drinjači.
Optuženi i branioci u predmetu “Vinko Radović i drugi”. Foto BIRN BiH.

Tima Dautović kazala je da su ih nepoznati vojnici odveli u Dom kulture u Drinjači, gdje su muškarce uveli unutra, a žene i djeca su ostali napolju.

Ona je navela da su u večernjim satima počeli odvoditi muškarce iza Doma, odakle su se čuli rafali.

“Za desetak minuta druga grupa se izvodi, po pet, po deset ljudi”, prisjetila se Dautović.

Ona je kazala da su među tim muškarcima bila četvorica njene braće i otac, odnosno ukupno 14 muškaraca s prezimenom Dautović.

“Pogledala sam brata Hasana, pušio je cigaretu”, kazala je svjedokinja.

Ona je rekla da su žene i djeca potom uvedene u Dom, gdje su prenoćili, a ujutru su autobusima odvezeni.

Navela je da su u Karakaju zaustavljeni i da su iz autobusa izvedena dva mladića koja su, prema njenim riječima, bili jedva punoljetni.

Dautović je kazala da je u Memićima 1. juna vidjela kada je pristizalo stanovništvo iz Bijelog Potoka, te da su sa srpske strane ispaljivane granate.

Ona je svjedočila na suđenju Vinku Radoviću, Petku Paniću i Dragomiru Vasiću, optuženima za prisilno preseljenje, nečovječno postupanje i zatvaranje civila na području Zvornika. S njima je bio optužen i Dragan Spasojević, ali je predmet u odnosu na njega razdvojen.

Na pitanja branioca Miloša Perića, svjedokinja Dautović je kazala da su vojnici koji su ih odveli govorili da su Bijeli orlovi i uglavnom su pričali ekavski. Navela je da su nosili fantomke i da su se oslovljavali nadimcima Repić, Beli.

Ona je potvrdila da je komšija Božo Mijatović pružio pomoć jednom muškarcu koji je pobjegao iz Doma u Drinjači.

Svjedok Sead Mehmedović kazao je da je radio u policiji u Zvorniku i da je Petko Panić bio vođa sektora. Pamti ga kao starijeg kolegu koji je bio korektan prema svima.

Svjedok je rekao da je s 4. na 5. april došlo do podjele policije i da su srpski policajci otišli u “Alhos”.

“Poslije su se formirale barikade, došlo je do pucnjave s Karakaja”, naveo je svjedok i dodao da je u stanicu vozio dvojicu od četvorice uhapšenih “arkanovaca”.

Mehmedović je rekao da je Jugoslovenska narodna armija bila stacionirana u Malom Zvorniku te da su povremeno prelazili. Vidio je i tenkove koji su otišli prema Čelopeku.

“Načelnik Abdulah Pašić nam je rekao da je pozvan na razgovor s Arkanom u Mali Zvornik… To je bilo 8. a 9. je počeo napad”, prisjetio se svjedok, dodajući da se čula pucnjava i da su padale tenkovske granate.

Ispričao je da je s kolegama napustio stanicu i otišao u Memiće. Kasnije je čuo da je 500 do 700 mještana iz Klise, Đulića i Bijelog Potoka uhapšeno, te da su muškarci odvedeni. Kako je naveo, bile su informacije da je u tome učestvovao Petko Panić.

Odbrani je rekao da nema saznanja o formiranju Patriotske lige i da je bilo otpora.

Suđenje se nastavlja 29. oktobra.

Marija Taušan