Suđenje

Peulić i ostali: Plan za povećanje efikasnosti suđenja

27. Septembra 2024.12:58
Na suđenju za zločine počinjene na području Kotor-Varoši uloženi su iskazi preminulih svjedoka, a planirano saslušanje svjedoka putem videoveze moralo je biti otkazano.
Kotor-Varoš. Foto: BIRN BiH

U spis su uloženi iskazi šest preminulih svjedoka. Vijeće je najavilo da će promijeniti redoslijed izvođenja dokaza kako bi bila povećana efikasnost suđenja, na kojem je posljednje ročište održano 31. maja.

“Moramo se složiti da suđenje ne ide dinamikom koja bi bila efikasna”, kazala je predsjedavajuća Vijeća Vesna Jesenković.

Bilo je planirano da putem video-veze bude saslušan svjedok Tužilaštva, ali je Vijeće naknadno utvrdilo da je svjedok pred Haškim tribunalom imao mjere zaštite koje mu nisu mogle biti obezbijeđene pred Sudom u Slavonskom Brodu.

Jesenković je pozvala Tužilaštvo da provjeri da li su i kakve mjere imali svjedoci koji treba da budu saslušani video-vezom, a kojih je preostalo još 28. Napomenula je da je osiguravanje video-veze skupo, te da je za danas planirani svjedok rekao da je spreman doći u Sud Bosne i Hercegovine.

Sudija je takođe sugerisala da Tužilaštvo razmotri da li treba saslušavati ovako veliki broj svjedoka ukoliko nemaju neposredna ili saznanja o optuženima.

“Za neke tačke je saslušano po 20 svjedoka i nema potrebe da svjedok po 20. put ponavlja da je nešto čuo”, objasnila je predsjedavajuća.

Naložila je Odbranama da za dva mjeseca pripreme plan svojih dokaza kako bi se oni mogli izvoditi ukoliko ponovo bude problema sa saslušanjem svjedoka Tužilaštva.

“Ne možemo mi sad sjediti i čekati”, kazala je Jesenković.

Pozvala je Tužilaštvo da razmotri da li je zaista neophodno ulagati planiranih 1.500 materijalnih dokaza.

Branilac Miodrag Stojanović izrazio je nezadovoljstvo ovakvim planom provođenja dokaza, jer smatra da ide na teret Odbrana. Naveo je da zakon jasno propisuje da Odbrana dokaze izvodi nakon Tužilaštva. Jesenković je rekla da zakon predviđa mogućnost izmjene redoslijeda izvođenja dokaza, te da Odbrani neće biti uskraćeno da dopuni svoje dokaze.

Branilac Dejan Bogdanović pitao je šta je sa saslušanjem osam vještaka Tužilaštva. Tužilac Tarik Crnkić je kazao da su u pitanju haški vještaci, ali više nije mogao reći pošto je bio u zamjeni za postupajućeg tužioca Mersudina Pružana.

Suđenje u ovom predmetu, u kojem su optuženi Boško Peulić, Slobodan Župljanin, ManojloTepić, Janko Trivić i Nedeljko Đekanović, počelo je u martu 2016. godine. Optuženi su za učešće u progonu bošnjačkog i hrvatskog stanovništva na području Kotor Varoši – ubistvima, deportacijom, zatvaranjem, mučenjem, silovanjem i tjeranjem na prinudni rad.

Prema optužnici, Peulić je bio komandant Treće taktičke grupe Vojske Republike Srpske, Župljanin komandant Drugog bataljona 22. brigade, Trivić komandant te brigade, Tepić komandant Teritorijalne odbrane Kotor Varoš, a Đekanović predsjednik Opštine.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. oktobar.

Marija Taušan