Suđenje

Čvorić: Razdužen iz policije poslije prijave

26. Septembra 2024.16:00
Na suđenju za zločine na području Zvornika, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorili su o istrazi silovanja 1992. i razduživanju optuženog Zdravka Čvorića iz policije.


Policijska stanica Zvornik. Foto: BIRN BiH

Miro Škiljević ispričao je kako je kao inspektor iz Bijeljine poslat u Zvornik zbog prijave silovanja. On je kazao da je s kolegom otišao u Divič gdje se, po prijavi, dogodilo silovanje i gdje je bilo smješteno bošnjačko stanovništvo koje je obezbjeđivala policija iz Zvornika.

“Po dolasku smo prikupili osnovne informacije, pregledali svlačionicu“, rekao je Škiljević.

On je kazao da su u Policijskoj stanici u Zvorniku razgovarali sa svekrvom oštećene, koja je sa suprugom prijavila silovanje, a koja je navela da joj se snaha povjerila.

Odlučili su i da razgovaraju s čuvarom koji je bio u smjeni u noći kada je počinjeno djelo.

“Dao nam je izjavu da je s njim bio još jedan kolega, taj Čvorić… Rekao je da nije siguran šta se dešavalo s druge strane gdje je bio Čvorić“, prisjetio se Škiljević.

On je naveo da je čuvar rekao da je Čvorić tražio da žene izađu po vodu kako bi nešto očistile i da je, kada su izašle starije, rekao da izađe neka mlađa, i izašla je oštećena.

Škiljević je izjavio da je prijavljeni Čvorić bio sin njegovog nekadašnjeg radnog kolege s kojim je prije rata radio deset godina u Živinicama.

“Znao sam da će se ljutiti i nije uredu da radim predmet u kojem se njegov sin dovodi u vezu s izvršenjem djela“, kazao je svjedok, dodajući da je načelnik Policijske stanice u Zvorniku dao predmet drugima.

On je napomenuo da u tom trenutku Čvorić nije bio osumnjičen, već su postojale indicije da je počinio djelo.

Na pitanja Odbrane, Škiljević je kazao da su o razgovoru s čuvarom sačinili službenu zabilješku jer u to vrijeme još nije bila zaživjela praksa sačinjavanja izjava. Objasnio je da su na licu mjesta u Diviču sačinili službenu zabilješku, a ne zapisnik s uviđaja, jer nisu pronašli neke dokaze ili tragove.

Čvorić je optužen da je, kao rezervni milicioner Stanice javne bezbjednosti u Zvorniku, 28. jula 1992. silovao ženu bošnjačke nacionalnosti koja je s drugim civilima bila zatvorena u Diviču.

Svjedok Petko Panić kazao je da je bio pomoćnik komandira policije u Zvorniku i da su policajci iz rezervnog sastava obezbjeđivali civile zatvorene u Diviču. Kako je naveo, nije siguran da li su s njima bili i vojni policajci.

On je rekao da je Čvorić bio rezervni policajac koji je u Zvornik došao s područja Živinica.

“Kad je priveden Čvorić, rečeno je da je izvršio silovanje muslimanske građanke u Diviču“, kazao je Panić.

Potvrdio je da je Čvorić predat krim-službi, podnesena je prijava, a potom je razdužen iz policije.

Tužiteljica Eldina Biuk predočila je radne liste za juli i avgust 1992. godine. Svjedok je objasnio da su u tim knjigama vođeni podaci o smjenama koje su obavljali pripadnici policije, te da je za Čvorića navedeno da je posljednju smjenu obavio u noći s 2. na 3. avgust i poslije je konstatovano da je razdužen.

Na sugestiju branioca Petka Pavlovića da je u Diviču bila još neka grupa na obezbjeđenju, svjedok je rekao da mu to nije poznato. Potvrdio je da je u policiji postojao dnevnik događaja u kojem su bilježili sve prijave.

Na pitanje tužiteljice ko je mogao doći da podnese prijavu ako su civili u Diviču bili zatvoreni, Panić je rekao da ne zna.

Suđenje se nastavlja 17. oktobra.

Marija Taušan