Suđenje

Kadrić i ostali: Pet puta pretučen u kasarni u Visokom

25. Septembra 2024.16:39
Na suđenju za zločine počinjene na području Visokog, svjedok Državnog tužilaštva je ispričao da je u kasarni “Asim Fetahagić” pretučen pet puta i nekoliko puta ispitivan prije nego je razmijenjen.
Zijad Kadrić (desno) s braniocem Izetom Baždarevićem. Foto: BIRN BiH

Milenko Milanović ispričao je da ga je rat zatekao u mjestu Maurovići, koje su pripadnici Armije Bosne i Hercegovine napali 20. juna 1992. godine. Nakon što je selo opkoljeno, prema riječima svjedoka, on je s još dvojicom komšija otišao na pregovore.

“Otišli smo do linije muslimanske vojske nenaoružani. Odveli su nas u kuću Krsmanović Jove, gdje im je bio privremeni štab”, rekao je svjedok i dodao da se većina srpskog stanovništva tada odlučila predati, a potom je s ostalim zarobljenicima odveden u kasarnu “Asim Fetahagić”.

“Nismo imali ni jedan metar kvadratni raspoloživog prostora. Sjedili smo na parketu. Higijenski uslovi nikakvi”, kazao je Milanović.

Odgovarajući na pitanje tužiteljice Sanje Jukić, svjedok je rekao da je četiri puta ispitivan o tome da li je imao naoružanje i je li bio u vojsci.

“Četvrti put rekli su mi da nema djela po kojem bi mogli da pokrenu krivični postupak protiv mene”, kazao je.

Svjedok je rekao da je dobro poznavao optuženog Zijada Kadrića, koji je “pokušavao da organizuje život zarobljenika” tako što je naredio da svaka soba u kasarni ima starješinu. Milanović je, kako je kazao, bio starješina “sobe 3”.

“Odmah sam ga obavijestio da imamo dvoje ranjenih, pozvao je doktora iz Doma zdravlja i oni su odvedeni u Dom zdravlja. Pričali su mi da su ih tukli i tamo”, rekao je svjedok.

Milanović je kazao da je u logoru bila ekipa na čelu s optuženim Hajrudinom Halilovićem zvanim Mrčo koja je tukla i maltretirala zarobljenike. Rekao je da Halilovića nije poznavao prije rata.

“Tada sam ga upoznao po njegovim batinama”, izjavio je svjedok.

Prema riječima svjedoka, prvi put je pretučen kada je s još pet zarobljenika izveden da kosi travu. Kazao je da je tada došao optuženi Samir Selimović s još jednom osobom i naredio im da čupaju travu rukama.

“Kako smo čupali travu, oni su nas udarali metalnim šipkama po leđima. Ja sam dobio 30-ak udaraca”, rekao je svjedok i dodao da su ga krajem augusta pretukli Halilović i optuženi Asim Hamzić. Tada mu je, kako kaže, slomljena ruka, a u sobi ga je posjetio Zijad Kadrić, koji mu je kazao da će razgovarati s Hamzićem.

Svjedok je dodao da je “sljedeći dan bilo još gore” jer je pretučen u podrumu, a bili su prisutni Halilović i Hamzić. Prema riječima svjedoka, optuženi Kadrić ga je odveo u Dom zdravlja i tokom pregleda bio s njim.

“Zijad me je branio, nije dao da me tuku. Čak je morao da se uhvati za pištolj da me ne bi tukli”, rekao je svjedok.

Ispričao je da ga je Kadrić polovinom septembra odveo na sastanak s Halilovićem i Hamzićem, koji su ga pretukli, i kazao im da prestanu.

Posvjedočio je da je posljednji put pretučen u oktobru, a razmijenjen je 30. januara 1993. godine. Naveo je da je u logoru vodio bilješke, koje je uspio iznijeti tokom razmjene, na osnovu kojih je kasnije napisao knjigu.

Optuženi Halilović pitao je svjedoka da li je išao s pripadnicima Armije BiH tražiti zakopano oružje, što je Milanović potvrdio.

Odgovarajući na pitanje Odbrane Samira Selimovića, svjedok je rekao da on nije bio naoružan, ali da su pripadnici Srpske demokratske stranke (SDS) u Maurovićima bili naoružani i imali su vojnu formaciju i komandira čete.

Kadrić, Halilović, Hamzić, Miralem Čengić, Selimović i Amir Murtić su optuženi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u prostorijama Policijske stanice Visoko, Teritorijalne odbrane Gračanica te u zatočeničkom objektu-logoru koji se nalazio u kasarni “Ahmet Fetahagić”.

Kadrić je optužen u svojstvu upravnika zatočeničkog objekta-logora, Halilović kao pripadnik Oružanih snaga Armije BiH Generalštaba, a ostali kao pripadnici policijskih i vojnih struktura.

Drugi svjedok Vladimir Andrić je kazao da je zarobljen je 21. juna 1992. i odveden u kasarnu “Asim Fetahagić”, te da je u “sobi 3”, u koju je odveden, bilo oko 50 zarobljenika.

Ispričao je da im nisu dali hranu, da su ležali na parketu, a nakon nekoliko dana optuženi Halilović je zarobljenicima naredio da skinu nakit i satove, a zatim mu nanio udarac zbog kojeg je izgubio svijest.

“On je glavni bio tu, on je naređivao da nas tuku”, rekao je Andrić i posvjedočio da je vidio kada je Halilović iz sobe izveo jednog zarobljenika, koji se kasnije vratio sa slomljenom rukom.

Suđenje se nastavlja 9. oktobra.

Lejla Memčić