Suđenje

Čvorić: Svjedok negira izjave i kontakte s advokatom Pavlovićem

19. Septembra 2024.16:47
Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine negirao je da je svog bivšeg kolegu, optuženog Zdravka Čvorića, prijavio 1992. za silovanje, kao i većinu drugih navoda iz ranijih iskaza, te da ga je juče telefonom zvao branilac Petko Pavlović i da se s njim dovezao u sud.

Advokat Petko Pavlović. Foto: BIRN BiH

Većinu navoda datih 2008. i 2024. u istrazi svjedok Milivoje Đukanović je negirao na suđenju Čvoriću, koji je optužen za silovanje u Diviču.

Tužiteljica Eldina Biuk ispitivanje je započela o dolasku svjedoka u sud i kontaktima koje je juče imao s braniocem. Đukanović je rekao da mu je rođak našao jednog taksistu koji ga je tamnim audijem dovezao.

“Dva puta juče vas je zvao advokat Petko Pavlović, u 8.40 i u 9.20“, kazala je tužiteljica, na šta je svjedok rekao da to nije tačno.

Kazao je da nije tačno ni da je došao bijelim audijem s advokatom. Tužiteljica Biuk je kazala da će dostaviti listing poziva o tvrdnjama koje je iznijela.

Na pitanja o događajima iz 1992. Đukanović je rekao da je bio u rezervnom sastavu milicije u Zvorniku i da je u nekoliko smjena bio na obezbjeđenju svlačionica Fudbalskog kluba “Divič“ u kojima je bilo bošnjačko stanovništvo.

Upitan o Zdravku Čvoriću, rekao je da ga uopšte ne poznaje, te da nije tačno da ga je opisivao kao košćatog. Nije mogao objasniti kako zna šta piše u njegovim ranijim izjavama.

Nakon što mu je tužiteljica počel5a predočavati izjave iz 2008. i 2024., svjedok je potvrdio da je jednu smjenu bio sa Čvorićem na obezbjeđenju u Diviču, ali je većinu drugih navoda negirao.

“Nismo bili rame uz rame, mrak je bio, slabije osvjetljenje, ništa ja nisam primjećivao da je on prema zatvorenicima radio“, rekao je Đukanović.

Prema ranijim iskazima, svjedok je izjavio da je Čvorić tražio da žene izađu po vodu i očiste toalet te da je, kada su izašle dvije starije, rekao da pošalju neku mlađu. Kako je naveo, izašla je djevojka od 20-ak godina.

Čvorić je, kako je svjedok ranije ispričao, poveo mlađu ženu prema jezeru da uzme vodu, a on je ostao sa starijom ispred svlačionice. Naveo je da ga je zvao, nakon što se nisu vratili poslije desetak minuta, i Čvorić mu je rekao da je kanta probušena i da u spremištu traže drugu.

“Nakon par minuta, začula se buka, kuknjava i vriska“, navodi se u Đukanovićevoj izjavi iz istrage.

Kako se dodaje, poslije 15-ak minuta oni su se vratili, a djevojka je bila uznemirena, izgužvana i raščupana. Kada je djevojka ušla u svlačionicu, kako je ispričao, pitao je Čvorića zašto je to uradio i zašto i njemu stvara probleme, a on mu je odgovorio da su imali seksualni odnos i da se ona nije opirala.

Svjedok je u istrazi kazao da je, kada su otišli u stanicu da se razduže, prenio kolegama šta se desilo, te je sutradan pozvan kako bi dao izjavu kod inspektora.

Svaki od ovih navoda iz istrage je Đukanović na suđenju kategorički negirao, navodeći da je bio mrak i da se prst pred okom nije vidio.

“Nije tačno da sam je vidio raščupanu, da je bilo silovanje… ni kuknjavu ni vrisku“, rekao je svjedok.

Naveo je da je tačno da je bio pozvan u stanicu radi davanja izjave, ali da on nije ništa prijavio, nego druge kolege. Svjedok je potvrdio da je potpisao izjave iz istrage, ali je rekao da ih nije čitao jer je imao povjerenje u inspektore.

Čvorić je optužen da je kao rezervni milicioner Stanice javne bezbjednosti u Zvorniku 28. jula 1992. silovao ženu bošnjačke nacionalnosti koja je s drugim civilima bila zatvorena u Diviču.

Braniocu Petku Pavloviću je Đukanović potvrdio da je u Diviču bilo paravojske, ali da oni nisu dolazili da ih uznemiravaju. Kazao je da duže vrijeme u Diviču nije bilo struje.

Svjedoku je branilac predočio izjave date 1997. i 2012. u sudu u Zvorniku, u kojima je naveo da ne zna da li se nešto dogodilo u Diviču ili nije, jer se njemu nije žalio niko od Bošnjaka.

Suđenje se nastavlja 26. septembra.

Marija Taušan