Suđenje

Čvorić: Počelo suđenje za silovanje u Zvorniku

5. Septembra 2024.13:49
Čitanjem optužnice i uvodnim riječima počelo je suđenje Zdravku Čvoriću za silovanje na području Zvornika počinjeno u julu 1992. godine.
Zvornik. Foto: BIRN BiH

Čvorić je optužen da je kao rezervni milicioner Stanice javne bezbjednosti u Zvorniku 28. jula 1992. silovao ženu bošnjačke nacionalnosti koja je s drugim civilima bila zatvorena u Diviču.

Tužiteljica Eldina Biuk kazala je u uvodnoj riječi da je suprug oštećene prijavio silovanje drugim čuvarima u zatvoru.

“Ono što se rijetko dešava u predmetima ratnih zločina jeste da se nakon počinjenja zločina provede istraga. U ovom slučaju policija je izvršila istragu te utvrdila da je optuženi počinio djelo silovanja. Odmah u avgustu je podnesena krivična prijava, a on je razdužen iz policije”, rekla je tužiteljica.

Navela je da će svjedoci potvrditi kako su u prostorijama Fudbalskog kluba “Divič” bili zatvoreni civili, među kojima je bila i oštećena K-1.

“Potvrdiće da su poznavali većinu čuvara i da nisu imali nekih posebnih problema, da nisu bili tučeni, sve dok 28. jula 1992. nije došao Zdravko Čvorić i još jedan čuvar”, kazala je Biuk.

Prema optužnici, Čvorić je, obavljajući dužnost čuvara, u večernjim satima izveo K-1 pod izgovorom da treba očistiti toalet, i odveo je do obale Drine kako bi napunila kantu vode, a zatim je odveo u obližnju garažu.

Kako se navodi, naoružan puškom na kojoj je bio nož, oštećenoj je počeo psovati i prijetiti, a kada je ona počela vrištati, skinuo je i silovao.

“Nakon što je silovao oštećenu, naredio joj je da se obuče i vrati u prostoriju gdje je bila zatvorena sa ostalim civilima”, stoji u optužnici.

Tužiteljica je rekla da će navode optužnice potvrditi 16 svjedoka i jedan vještak te materijalni dokazi.

Odbrana u ovoj fazi postupka nije željela iznositi uvodnu riječ.

Čvorić je, prije nego što mu je u maju određen pritvor u BiH, živio u Holandiji, čije državljanstvo ima.

Bilo je planirano da danas bude saslušana i prva svjedokinja, ali se ona nije pojavila zbog bolesti.

Nastavak suđenja je 12. septembra.

Marija Taušan