Vijest

Advokati prekidaju štrajk, institucije najavljuju moguće sudske postupke

3. Septembra 2024.15:45
Advokati po službenoj dužnosti će privremeno prekinuti štrajk zbog njihovog zahtjeva o povećanju tarifa, ali ukoliko prekrše dogovor, Državno pravobranilaštvo može pokrenuti sudski postupak protiv advokatskih komora, usvojilo je Vijeće ministara.
Sudnica Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Osim sudskog postupka, usvajanjem informacije je Vijeće ministara zadužilo Pravobranilaštvo BiH da po potrebi podnese prijedloge za određivanje privremenih mjera zbog omogućavanja nesmetanog rada pravosuđa u hitnim postupcima.

Ministar pravde BiH Davor Bunoza nada se da do takvog razvoja neće doći i navodi da je Državni sud sredinom augusta ispunio veliki zahtjev komora i isplatio sva dugovanja prema braniteljima, te je postignut i dogovor o privremenom prekidu obustave rada.

“Pravobraniteljstvo će biti u pripravnosti, ali nećemo poduzimati nikakve pravne radnje protiv obustave rada advokata, iako na to imamo pravo”, dodaje Bunoza.

On pojašnjava da je prvo morao biti zaključen sporazum o poslovima koji neće biti prekidani, ali da je sada prekid rada obustavljen do 15. novembra i da će se branitelji vratiti u sudnice.

“U međuvremenu, mi pokušavamo riješiti njihov zahtjev o odluci o tarifi, da vidimo možemo li naći zajednički jezik”, kaže Bunoza.

Iz Advokatske komore Republike Srpske potvrdili su da su već usvojili odluku o moratoriju na obustavu rada i na taj način ispunili sve zaključke dogovorene s resornim ministarstvom.

Predsjednik komore Dalibor Mrša za Detektor kaže da će se moratorijum primjenjivati do 15. novembra i da je to rok do kojeg očekuju usvajanje nove odluke o tarifama za krivične postupke pred Sudom BiH.

“Ukoliko do ispunjenja zahtjeva dođe, naravno da neće biti potrebe uopšte da se nastavlja s obustavom rada”, navodi Mrša i nada se da do angažmana Pravobranilaštva BiH neće ni doći, ali i kaže da će advokati, ukoliko se to i desi, iskoristiti sva pravna sredstva da zaštite dignitet i integritet advokature.

Istu informaciju potvrđuju i iz Advokatske komore Federacije BiH, koja još uvijek glasa o prekidu obustave rada, a njen predsjednik Bekir Gavrankapetanović se nada da će odluka o prekidu biti usvojena.

Do nove odluke Federalne komore, ročišta u predmetima u kojima advokati postupaju po službenoj dužnosti u Sudu BiH i dalje su odgođena, što je danas bio slučaj sa izjašnjenjem o krivnji Edina Podgore, optuženog za terorizam. Iz Suda BiH su pojasnili da je branilac po službenoj dužnosti Rusmir Karkin usmeno i pismeno obavijestio Sud da nije u mogućnosti pristupiti ročištu, imajući u vidu odluku Advokatske komore Federacije, pod prijetnjom disciplinske odgovornosti pred Komorom. Podgora je optužen za djelo u kojem je pomoć advokata obavezna.

Na navode da bi Pravobranilaštvo moglo pokrenuti sudski postupak zbog obustave rada, Gavrankapetanović poručuje da je to njihovo pravo i da mogu tužiti komore, ali da zasad ovo smatra prijetnjom.

“Jesu li razmišljali hoće li koga tužiti ili krivično goniti zbog zloupotrebe, što novce koje su dobili iz budžeta nisu uplatili advokatima koji su ispostavili račune za odbrane po službenoj dužnosti? Prema tome, to su sada sve prijetnje, pa eto neka izvole”, poručuje Gavrankapetanović.

S druge strane, Bunoza najavljuje da će, ukoliko komore ponovo odluče obustaviti rad advokata, pokrenuti sudski postupak da utvrde da li je ovakva odluka zakonita, ali da je interes svih strana da do toga ne dođe.

“Ja neću reći da jeste ili nije bila zakonita, ali smatram da su napravljene određene greške. Interes Ministarstva pravde i Vijeća ministara je da se dogovorimo, da pravosuđe ne ispašta ni u kojem slučaju”, dodaje Bunoza.

U informaciji Ministarstva pravde navedeno je i kako bi zbog obustave rada mogle nastupiti štetne posljedice jer bi osumnjičene i optužene osobe, kojima ne bi bili osigurani branitelji po službenoj dužnosti, mogle iz procesnih razloga biti puštene iz pritvora, čime bi bio ugrožen javni red i sigurnost. Dodano je i kako bi propuštanjem rokova za dostavljanja rješenja, presuda i drugih odluka mogli biti stvoreni osnovi da oštećeni u budućnosti tuže BiH.

Na ovakve izjave, Mrša odgovara da su najmanje dva puta upozoravali resorno ministarstvo prije obustave rada, bez da su dobili ikakve odgovore, i da je odluka o obustavi legalna jer je dio internih akata komora.

“Ako dođe do reaktiviranja naše odluke o obustavi rada, mi smo se već sporazumjeli, pa je u hitnim, pritvorskim predmetima obezbijeđen minimum procesa rada, tako da još manje vidim potrebu da se angažuje Pravobranilaštvo BiH”, poručuje Mrša.

Detektor je ranije pisao o efektima koje obustava rada ima na rad državnih pravosudnih institucija, kao i o odgađanju ročišta u brojnim predmetima u kojima su branitelji postupali po službenoj dužnosti.

Obje entitetske advokatske komore obustavile su 1. augusta rad advokata po službenoj dužnosti, zbog neispunjenja zahtjeva da se usvoji prijedlog izmjena Odluke o naknadi troškova krivičnog postupka prema Zakonu o krivičnom postupku BiH, koji je upućen Državnom ministarstvu pravde u septembru 2023., te da se izvrši isplata duga naknada i nagrada za rad advokata po službenoj dužnosti pred Sudom BiH. U međuvremenu, ove naknade su isplaćene.

Zbog obustave rada advokata, Sud BiH je izrekao i jednu sankciju, pa je advokat Edin Felić iz Bihaća sankcionisan novčanom kaznom, nakon što se zbog obustave rada nije pojavio na ročištu, o čemu je Detektor ranije izvještavao. U međuvremenu, prihvaćena je njegova žalba i predmet je vraćen na ponovni postupak.

Enes Hodžić