Vijest

Uložena žalba na presudu za odlazak na sirijsko ratište

23. Augusta 2024.14:22
Odbrana Vildana Ključe uložila je žalbu na prvostepenu presudu kojom je on osuđen na tri godine zatvora za protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim formacijama na sirijskom ratištu.
Sudnica Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Kako je za Detektor potvrdio branilac Senad Bilić, žalba je uložena zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka i visine kazne. Prema Bilićevim riječima, sjednica Apelacionog vijeća na kojoj će žalba biti detaljno obrazložena zakazana je za 19. septembar.

Iz Suda Bosne i Hercegovine su nam potvrdili da Tužilaštvo nije dostavilo odgovor na žalbu Odbrane.

Ključo je, prema presudi iz maja, 28. februara 2012. otputovao u Tursku, odakle se prebacio u Siriju i pridružio se jedinici koja je postala dio Oslobodilačke vojske Sirije s ciljem nasilne izmjene režima u toj zemlji. Sudsko vijeće je tada utvrdilo da je Ključo bio u Siriji i nakon 2014. godine, kada je pridruživanje stranim formacijama postalo krivično djelo.

Iz Tužilaštva su ranije naveli da je on jedan od bosanskohercegovačkih državljana s najdužim boravkom na stranom ratištu. Prema Tužilaštvu, Ključo je boravio na području Sirije i Iraka, gdje se borio u strukturama vojne jedinice “Ahmed Asafa” na teritoriji koju je kontrolisao takozvani ISIL, koji su Ujedinjene nacije proglasile terorističkom organizacijom.

S izricanjem prvostepene presude Ključi je produžen pritvor, u kojem se nalazio od oktobra prošle godine.

Jasmin Begić