Vijest

Istraga protiv Debevca proširena na dodjele predmeta u rad sudijama

9. Augusta 2024.14:13
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) vrše pretresanje servera CMS-a Državnog suda u okviru proširene istrage protiv suspendovanog predsjednika, zbog postojanja osnova sumnje u zloupotrebe prilikom dodjele predmeta u rad sudijama, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Ranko Debevec. Foto: BIRN BiH

Više detalja iz Tužilaštva nisu otkrili, dok su iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) potvrdili da pripadnici SIPA-e vrše pretres Sistema za automatsko upravljanje predmetima u sudovima (CSM) vezan za predmete Državnog suda.

“Želimo podsjetiti javnost da je Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH uspostavilo CMS putem kojeg sve pravosudne institucije evidentiraju svoje predmete, te se ovaj pretres ne odnosi na cjelokupan sistem, već isključivo na, kako je navedeno, Sud BiH“, naveli su iz VSTV-a.

Debevec je s Osmanom Mehmedagićem, bivšim direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije, uhapšen 18. decembra 2023. godine zbog zloupotrebe položaja, po naredbi Državnog tužilaštva. Nakon toga određen im je pritvor koji je produžavan do marta, kada su im izrečene mjere zabrane. Debevcu i Mehmedagiću je potom ukinuta mjera zabrane napuštanja boravišta.

Oni su osumnjičeni da su zloupotrijebili položaj i krivotvorili službene isprave. Istraga u odnosu na Debevca kasnije je proširena na primanje dara za trgovinu uticajem, te lažno predstavljanje i kršenje Zakona o ravnopravnosti spolova.

Ustavni sud BiH je u junu zaključio da je došlo do povrede prava Debevca na nepristrasnost suda, dok je istom odlukom odbio njegovu i apelaciju Osmana Mehmedagića za određivanje pritvora te neadekvatnog tretmana tokom trajanja ove mjere.

Aida Trepanić