Vijest

Debevcu i Mehmedagiću određene mjere zabrane

12. Marta 2024.16:36
Sud Bosne i Hercegovine je djelimično uvažio prijedlog Državnog tužilaštva i donio rješenje kojim se suspendovanom predsjedniku ove institucije Ranku Debevcu i bivšem direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanu Mehmedagiću, osumnjičenima za zloupotrebu položaja i druga djela, ukida pritvor i određuju mjere zabrane.
Ranko Debevec. Foto: BIRN BiH

U saopštenju Suda se navodi da će osumnjičeni Debevec i Mehmedagić biti pušteni iz pritvora nakon što predaju putne isprave. Istovremeno, njima su određene mjere zabrane napuštanja boravišta u vidu ograničenja na području opštine mjesta boravka, putovanja i sastajanja s određenim osobama.

“Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za istim postoji potreba ili do drugačije odluke Suda. Kontrola opravdanosti izrečenih mjera vršit će se po isteku svaka dva mjeseca od dana donošenja posljednjeg rješenja“, naveli su iz Suda BiH.

Tužilaštvo BiH je za osumnjičene predložilo mjere kućnog pritvora, zabranu kontaktiranja sa osumnjičenim Vasvijom Vidović i Milisavom Pijukom, te 45 svjedoka.

U obrazloženju prijedloga su naveli da Tužilaštvo u ranijim prijedlozima za pritvor nije navodilo opasnost od bjekstva, ali to ne znači da ona ne postoji, zbog čega osumnjičeni trebaju predati putne isprave.

Odbrane se nisu protivile zabrani kontaktiranja sa svjedocima i osumnjičenima, ali je obrazaloženo da su kućni pritvor i zabrana putovanja neosnovani.

Debevec i Mehmedagić uhapšeni su 19. decembra prošle godine zbog sumnje da su zloupotrijebili položaj i krivotvorili službene isprave. Istraga u odnosu na Debevca kasnije je proširena na primanje dara za trgovinu uticajem, te lažno predstavljanje i kršenje zakona o ravnopravnosti spolova.

Jasmin Begić