Vijest

Optuženi za zločine u Bosanskoj Krupi iduće sedmice se izjašnjava o krivnji

2. Augusta 2024.11:41
U Sudu Bosne i Hercegovine za narednu sedmicu je zakazano ročište za izjašnjenje o krivnji Nermina Porića, optuženog za zločin protiv ratnih zarobljenika na području Bosanske Krupe 1995., osam mjeseci nakon potvrđivanja optužnice.

Bosanska Krupa. Foto: BIRN BiH

Iz Državnog suda su potvrdili da je optuženi Porić zaprimio poziv za ročište te dostavio potpisanu dostavnicu o uručenju poziva. Dodali su da se sva komunikacija odvija putem međunarodne pravne pomoći te da je ročište za izjašnjenje o krivnji zakazano za srijedu, 7. augusta.

Ranije je iz Tužilaštva BiH navedeno da je Porić stalno nastanjen u Austriji i da će se poduzeti aktivnosti za njegovo izručenje i suđenje u BiH.

Prema optužnici koja je potvrđena početkom godine, Porić je optužen da je, u svojstvu komandira voda Vojne policije 511. slavne brdske brigade Armije BiH, u ljeto 1995. godine pucao u neke pripadnike Vojske Republike Srpske koji su prethodno bili zarobljeni u rejonu Kobiljnjaka, Ćojluka i Osmača.

Neki zarobljenici su, prema optužnici, ubijeni neposredno nakon zarobljavanja, dok su drugi držani u vojnom pritvoru 511. slavne brdske brigade u mjestu Pištaline, gdje su bili tučeni. Također se navodi i da su zarobljenici izvedeni i ubijeni na tri lokacije na području Bosanske Krupe – Perna-Padež, Perna-VEK (vojna ekonomija) i ispred vojnog pritvora.

Poriću se na teret stavlja i da je znao ili mogao znati da se njemu podređeni pripadnici spremaju počiniti ubistva, a nije poduzeo nužne i razumne mjere da ih spriječi, niti je nakon ubistava pokrenuo postupak ispitivanja odgovornosti i kažnjavanja podređenih pripadnika koji su u njima učestvovali.

Aida Trepanić