Vijest

Bez razgovora o ustupanju predmeta za zločine kod Sarajeva

2. Augusta 2024.16:08
Iako je ranije bilo najavljano kao opcija, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije vodilo razgovore sa srbijanskim pravosuđem o ustupanju predmeta protiv Branislava Gavrilovića zvanog Brne, optuženog za zločin protiv ratnih zarobljenika na području Ilidže i Hadžića.
Sudnica Suda BiH. Foto: Sud BiH

Za Gavrilovićem je raspisana potjernica nakon što se u dva navrata nije pojavio na ročištu za izjašnjenje o krivnji, dok su iz Tužilaštva ranije za Detektor rekli da će razgovarati o situaciji u ovom predmetu s kolegama iz Srbije, uz koordinaciju glavnog tužitelja Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS), kako bi se ovaj problem riješio i spriječila nekažnjenost ratnih zločina u regionu.

“U navedenom predmetu nije bilo razgovora s kolegama iz Srbije o ustupanju predmeta protiv optuženog Gavrilović Branislava pravosuđu Srbije“, naveli su iz Tužilaštva BiH u novom odgovoru za Detektor.

Protiv Gavrilovića, nastanjenog u Srbiji, Sud BiH je djelimično potvrdio optužnicu za zločin protiv ratnih zarobljenika na području Ilidže i Hadžića tokom 1992. i 1993. godine. Prema optužnici, Gavrilović je zločine počinio kao komandant vojne formacije “Brnetovi četnici” u sastavu Prve igmanske pješadijske brigade, zajedno s njemu podređenim pripadnicima navedene formacije.

Gavrilović se tereti da je, na lokalitetu Golog brda na Igmanu, u ljeto 1993. godine – kada je zarobljeno više pripadnika Armije Bosne i Hercegovine, među kojima i osobe srpske i hrvatske nacionalnosti – lično i direktno učestvovao u zlostavljanju zarobljenika.

Optuženi se na prvom ročištu za izjašnjenje o krivnji nije pojavio zbog bolesti, a nakon što se nekoliko mjeseci kasnije nije pojavio ni na drugom, Sud BiH je raspisao međunarodnu potjernicu i odredio mu pritvor.

 

Jasmin Begić